Zwemles ABC

zwemles bespaarfreak

Mijn zoon zit, sinds hij 5 is, op zwemles, en hij mocht eergister op voor het B diploma. Hij heeft dan bijna 2 jaar gedaan over zijn diploma A en B.

Zwemles is duur. In tegenstelling tot ‘vroeger’ toen ik zwemles kreeg, was het gratis. (rondje Google vertelde me dat het werd gefinancierd door subsidies van de gemeente) Ik zal zo’n 8 jaar zijn geweest dat we wekelijks met de bus van school naar het zwembad gingen met de hele klas, en een uurtje gingen zwemmen. Waarom kinderen nu steeds jonger worden bij zwemles is me een raadsel. Sommige ouders doen hun kind al met 4 jaar op zwemles.

Ik had er in ieder geval een gruwelijke hekel aan. Ik kreeg altijd knalrode ogen van het chloorwater (later opgelost met een hip duikbrilletje, rosé met paars uiteraard) en mijn lange haren waren daarna natuurlijk zeiknat. Dan kreeg je zo’n natte plek op je trui/ shirt en dat was niet prettig. Knotje draaien kon ik op die leeftijd niet, was allang blij dat ik er een borstel doorheen kon halen.

Ik denk dat mijn zoon zo’n 18 maanden over A heeft gedaan, en 5 maanden over B. Zwemles voor het A diploma kost per 4 lessen/ maand €32,-.

Zwemles voor het B diploma kost €36,- per 4 lessen/ maand. De kosten zijn makkelijk berekend:

18 x €32,- = €576,-

5 x €36,- = €180,-

Totaal = €756,- Voor 2 diploma’s zwemlessen. Dan komen er nog diploma kosten bij, dan krijg je het keurig geplastificeerd, ook 2 x €15,-.

Het complete totale bedrag wordt dan €786,-. Dit is wat wij hebben betaald, het verschilt per zwembad!

Das best veel geld! Ik sta er eigenlijk nooit zo bij stil, maar toen man thuiskwam met: een 4 – lessen kaart kost nu 36 euro, dacht ik wel even van; “zo zeg, toe maar weer”. De lessen duren 50 minuten. Als je kind ziek is, mag je wel afzeggen, maar krijg je de les niet vergoedt en je mag niet gratis inhalen (je hebt de les al van tevoren betaald). Sterker nog, omdat je kind een les heeft gemist, krijgt hij nog eens een extra betaalde les, zonder dat dat overlegd wordt, en betaal je dus gewoon nog een paar lessen extra, onder het mom van ‘ja, het kind loopt nu achter, omdat het lessen heeft gemist’. (Volg je het nog?)

Wel gek, want niet afgelopen jaar, maar het jaar ervoor, vielen er zwemlessen op feestdagen, die werden dus gewoon door het zwembad afgezegd en niet verplaatst. Na klagen over het beleid kreeg ik toen geld terug. Wat mij betreft dus een 2 richtingverkeer.

Ik klaag verder niet. Ik ben blij dat de juffen en meesters het serieus nemen. Dat mijn kind ook echt kan zwemmen als hij het diploma heeft. Maar ik kan mij wel zo voorstellen dat voor ouders die weinig middelen hebben, als eerste hierop gaan bezuinigen. Omdat het domweg te duur is. Andere sporten zijn ook vast niet goedkoop, maar daar kan ik  (nog) niet over meepraten. Het feit ligt er wel dat er steeds meer mensen/ kinderen die niet hebben leren zwemmen, verdrinken. In 2017 waren dat rond de 80 mensen.

Kunnen we niet beter terug naar het gratis schoolzwemmen? Voor iedereen? En het verplicht stellen voor mensen die naar Nederland toekomen en asiel krijgen?

 

Voor wie meer informatie wil over het zwemABC, lees dan hier. Overigens, heb ik zelf ook 2 zwemdiploma’s en ging ik ook nog op voor Basis, wat nu C is. Een bepaalde manoeuvre lukte niet, en ik was er klaar mee. Ik mocht van mijn ouders stoppen met zwemmen. Overigens heb ik nooit borstcrawl leren zwemmen, wat mijn zoon dus wel kan. Hij is er overigens ook klaar mee, hij wil nu voetballen of gitaar leren spelen. Eerst maar eens wat proeflessen doen 🙂

6 gedachten over “Zwemles ABC”

 1. Mijn dochter was bijna zes jaar oud toen ze begon met zwemles, ze heeft er iets langer dan een jaar over gedaan om die twee diploma’s te halen. Ik was zelf niet dol op die zwemlessen: de warmte, de herrie, etc, dus ik was blij dat ze er snel doorheen ging en nu goed kan zwemmen. Als ze als vierjarige begonnen was, had het zéker veel langer geduurd.
  Ik vind jullie zwembad wel inflexibel hoor! Wij hadden een app en konden lessen verschuiven zo veel we wilden. Er waren altijd wel meerdere momenten dus wanneer ze op dinsdag ziek was, ging ze een week later op dinsdag èn vrijdag of zo.

  Liked by 1 persoon

 2. En nu door voor C, want AB is echt slechts de basis. Wat vroeger C was is nu zwemvaardigheid.
  AB is alleen voldoende voor een eenvoudig bad zonder tierlantijnen als glijbanen etc.
  Het verschil met kinderen die ABC hebben met die alleen AB hebben is tot op de middelbare school héél duidelijk te zien.
  Beschouw het zwemmen als een sport dan vallen de kosten mee. Ik betaal voor het sporten van 1 kind ruim 100 per maand. Trainingen, toernooien en kleding. De werkelijke kosten zijn nog hoger (transport, wassen etc.)

  Liked by 1 persoon

  1. Ben het niet helemaal met je eens hoor, mijn zoon kan beter zwemmen dan ik, en ik heb ook AB. Ik heb nooit borst en rug-crawl geleerd en ik red me ook prima. Hij vind zwemles vreselijk dus ben allang blij dat hij AB heeft, hij wil nu wat anders gaan proberen. Denk dat het bij deze 2 diploma’s blijft. Hij had het er nog wel over vanmorgen, dus wie weet! Van ons mag hij.

   Like

   1. Wik geef je helemaal gelijk bespaarfreak. Ik had vroeger A en onze kinderen nu al A en B. Ze kunnen duiken, vanalles onder water en voelen zich er helemaal vrij in. Ik vind het nogal een opgeklopt verhaal van al die ouders die elkaar gek maken over de leeftijd waarop het kind zou MOETEN gaan zwemmen en welke diploma’s het kind zou MOETEN halen. Wat een onzin.net als vele andere ouders vond ik het meegaan naar het zwemmen helemaaaaal niet leuk en waren wij blij dat we er vanaf waren. Laat het maar weer schoolzwemmen worden en dan ben ik best bereid daar een redelijk bedrag voor te betalen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s