Gratis studeren

gratis studeren bespaarfreak blog cursus

Nǐ hǎo! *

In onze huidige maatschappij is het van belang dat je bijblijft in je vakgebied met literatuur, symposia, cursussen en aanvullende opleidingen. Maar niet elke werkgever heeft daar budget voor en soms is het gewoon te duur om het dan maar zelf te betalen. Welke opties heb je dan?

Ik zelf wil altijd graag bijblijven binnen mijn vakgebied. Ik heb jaren een abonnement gehad op een vakblad, die ik dan meenam naar mijn werk voor mijn collega’s. Later nam mijn toenmalige werkgever het abonnement over en dus kon ik die van mij opzeggen. Bij mijn laatste werkgever waren cursusdagen altijd goed geregeld, en kregen we met enige regelmaat (verplichte) scholingen die je dan weer keurig kon meenemen op je cv.

Als je dan thuis komt te zitten, zoals ik, hoor en zie je nauwelijks nog iets. Ik mis het om iets te leren, om kennis te vergaren waar ik later wat aan heb, privé of zakelijk, dat maakt niet uit. Er blijkt via internet genoeg te zijn waar je gratis, of tegen een kleine vergoeding, prima iets kunt leren. Doe eens gek en leer Chinees!

Een klein overzichtje waar je cursussen kan volgen of waar je vreemde talen kunt leren:

Coursera

Coursera is een Engelstalige website waar je heel erg veel verschillende cursussen kan volgen van verschillende universiteiten. Ik volg hier momenteel een cursus van de universiteit van Amsterdam, “Big history – from the Big Bang until today”.  Mijn hart ligt bij geschiedenis en kunst, ik vind het superleuk om wat meer te leren over geschiedenis dan middelbare school niveau. Als kind wilde ik altijd archeologe worden, maar ik ging uiteindelijk voor iets praktisch, wat daar niets mee te maken heeft. Nog altijd een beetje spijt dat ik niet meer mijn dromen achterna ging destijds, maar goed, het is nu eenmaal zo.

Op deze manier spijker ik mezelf wat meer bij en haal ik er vooral uit wat ik interessant vind. Voor een 40 dollar kun je ook een certificaat erbij kopen, maar dat hoeft niet. Je kan de cursus ook op je smartphone volgen met de bijbehorende app, dus als je ergens staat te wachten of je bent aan het reizen, ga je gewoon verder met je cursus.

Op deze website kun je ook van alles vinden over ICT en vreemde talen, zoals Chinees, Spaans en Koreaans.

Alison

Op Alison kun je, in het Engels, ook allerlei cursussen volgen, van techniek tot aan lifestyle, denk aan IT, software, tot aan Fotografie bijvoorbeeld. Ook hier kun je, tegen betaling, diploma’s krijgen, maar de cursussen kun je veelal gratis volgen.

Springest

Springest is een Nederlandse website, waar je ook gratis cursussen kunt volgen. Ze zijn lang niet allemaal gratis, maar het mooie van deze website is dat je deze kan koppelen aan je linkedin pagina. Je kan dan allerlei informatieaanvragen doen, vragen stellen over bepaalde opleidingen, reviews lezen van andere kandidaten enzovoort. Het geeft wel toegevoegde waarde als je twijfelt of je een bepaalde (betaalde) opleiding zou willen volgen.

Learnit Training

Dit is ook een Nederlandse website waarbij je gratis cursussen kan volgen. Als je wat naar onder scrolt, vind je een tabblad “gratis cursussen”. Het aanbod is niet enorm, en vooral gericht op IT, maar misschien zit er wel wat voor je bij? Altijd leuk om eens naar te kijken.

Youtube

Youtube is waarschijnlijk mijn meest favoriete medium als het gaat om nieuwe dingen leren. Ik leerde haken via Youtube, maar ook taarten bakken, hoe ik moeilijke vlekken uit kleding kan krijgen, hoe ik bepaalde make up kon aanbrengen zonder er meteen uit te zien als een barbiepop, hoe bevallingen gaan (angst is een slechte raadgever!), research naar bepaalde beroepen, echt je kan het zo gek niet bedenken of ik zoek het op, op youtube. Lang leve al die mensen die zichzelf filmen en het willen delen met de wereld!

Waar haal jij je informatie vandaan? Wat voor soort cursussen vind je leuk om te volgen? Laat het weten, hieronder in de reacties!

 

* Nǐ hǎo = Mandarijn voor ‘hallo’ 🙂

8 gedachten over “Gratis studeren”

 1. Leuke tips! Ik ben bezig met Scottish Gaelic leren. Ik heb wat handige filmpjes op YouTube gevonden en ben nu bezig met een online cursus die volgens mij meer op kinderen gericht is, maar waar ik ook blij van word. En dat alles helemaal gratis!

  Liked by 2 people

 2. Voor mijn zus zoek ik iets simpelers. Zij heeft altijd in horeca, catering en recent bij benzinepomp gewerkt. Is kapster geweest maar door allergieen kan dat niet meer.
  Door leeftijd (55) en lichamelijke problemen door artrose kan ze dat werk niet meer doen. Ze zit nu in de ziektewet voorlopig en contract bij pomp is niet verlengd. Wat ze hierna kan doen is dus heel lastig. Dus wat zou je in zo’n situatie nu eens kunnen gaan leren om weer ergens te kunnen gaan werken.
  Waarschijnlijk voor hoger opgeleiden een situatie die ze zich niet goed kunnen voorstellen.
  Ben benieuwd nar je antwoord

  Liked by 1 persoon

  1. Ik kan het me goed voorstellen, want ik ben ook hoger opgeleid en ik zit in hetzelfde schuitje. Door chronische beperkingen kan ik mijn oude werk niet meer doen. In mijn beleving kun je je dan alleen nog omscholen. Ik probeer nu te solliciteren op banen die nog wel in mijn vakgebied liggen, maar dan zijdelings een connectie hebben. Voorbeeld: van kapster naar iemand die bijvoorbeeld als schoonheidspecialiste kan werken of visagie/ nagels. Wellicht een receptioniste functie in die branche? Ligt er ook aan wat voor ervaring je allemaal hebt. Verder zoek ik ook naar banen waarin ik een nieuwe opleiding kan volgen. In de zorg zoeken ze momenteel veel mensen, maar ook in het onderwijs. Verder zou ik, als het helemaal niet lukt met solliciteren, bij het uwv aankloppen. Zij kunnen ook helpen met een omscholingstraject. Maar het zal altijd iets kosten. Wat ik voorstelde in mijn blog is er puur voor vakverbetering of voor de hobby, maar meer ook dat je bezig blijft. Ik begrijp ook van mijn reintegratiecoach dat ncoi diploma’s ook wel goed staan aangeschreven.

   Ik hoop dat je zus weer snel iets vind wat ze leuk vind! Het is niet makkelijk.

   Like

   1. Dank voor je uitgebreide antwoord. Ze kan ook niet zo goed leren, de gramatica heeft ze nooit goed onder de knie gekregen, wel geprobeerd maar bv de v en f hebben geen verschil voor haar.
    Echt een opleiding zal dus lastig worden, eer leer-werktraject is misschien mogelijk maar het UVW geeft voorlopig nog geen medewerking omdat ze in ziektewet zit, pas in de WW gaan ze verder kijken.

    Like

   2. Dat klopt inderdaad. Misschien is vrijwilligerswerk nog wel een optie? Om vanuit die positie door te stromen naar een echte baan? Ik begrijp hoe moeilijk dat is. Veel sterkte voor je zus!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s