Dropshipping, fatsoen is soms ver te zoeken

Als je door je facebook – tijdlijn scrolt,  of gewoon surft op het internet, of even je insta checkt, denk je dan niet elke 10 seconden ongeveer: “Weer reclame voor een webwinkel waar ik nog nooit van gehoord heb?” Ze lijken als paddenstoelen uit de grond te schieten. Nederland telt ongeveer 37.000 webwinkels. Daarvan zijn er ongeveer 28.000 webwinkels daadwerkelijk actief, volgens dit onderzoek uit 2014. Anno 2019 zullen het er wel wat meer zijn. Dropshipping wordt ook steeds populairder, vooral onder jonge mensen en startende ondernemers.

Soms klik ik op de reacties van zo’n advertentie en vaak zie ik dan staan: “Ik heb dan en dan besteld, waarom heb ik mijn pakket nog niet ontvangen?” En dan reageert het bedrijf met: “We hebben een leveringsachterstand door de enorme vraag naar het product.” Yeah, right. Als je dan verder gaat zoeken, blijkt er veel meer aan de hand te zijn.

dropshipping bespaarfreak

Ik surf dan naar zo’n bedrijf online en ga dan direct naar de leveringsvoorwaarden. Vaak zie je het al meteen: we hebben een leveringstijd van ongeveer 10 -14 dagen. Say what?  10 tot 14 dagen?!??! Elke fatsoenlijke webshop stuurt het toch meteen op?

Wat is dropshipping?

Dat komt omdat je product uit China moet komen. Jawel, rechtstreeks van ome Ali. Dropshipping werkt zo: Een puber ondernemer maakt een website aan, zet daar wat producten op, laat zich registreren bij KvK, zodat hij/ zij zeker ook belasting gaat betalen, ahum, en zet er wat absurde verkoopprijzen op. Maakt hier en daar wat reclame voor z’n webshop en wacht tot de bestellingen binnenkomen. Vervolgens betaalt de klant en de puber ondernemer bestelt rechtstreeks het product bij aliexpress met jouw adresgegevens en zuurverdiende geld, en vervolgens wordt het naar jouw huis gestuurd. Kijk dus niet raar op, als je denkt, hee, maar ik heb toch niks bij aliexpress besteld??? Ja natuurlijk wel, via een dropshipper! Want zo heten deze ondernemers.

Is het illegaal? Nee, helaas niet.

Is het fatsoenlijk zaken doen? Nee, absoluut niet.

De ondernemer loopt hier namelijk geen enkel risico. Hij heeft namelijk geen voorraad thuis, hoeft dus geen opslag te regelen. Hij hoeft het ook niet te versturen, want dat doet Ali gratis voor hem en de dropshipper heeft daardoor zeer weinig kosten, maar vangt wel jouw geld, terwijl je het product zelf ook gewoon bij aliexpress kan bestellen.

Ik kan hier allerlei screenshots laten zien van webshops die dit doen, maar ik ga geen reclame maken voor deze mensen. Er zit soms wel 1000% marge op een product en dat gaat helemaal nergens over. Bijvoorbeeld: een horloge op aliexpress kost €1,20. Een dropshipper verkoopt diezelfde horloge voor €85,-. Niet gelogen. Of een beha die zogenaamd revolutionair is. Op aliexpress vond ik diezelfde beha voor €3,10. Retailprijs bij de dropshipper: €37,95.

Waaraan herken je een dropshipper?

Er zijn een aantal hints waaraan je een dropshipper kan herkennen, maar niet altijd is het even duidelijk. Goed kijken en lezen dus voordat je een bestelling plaatst.

 • De levertijden zijn erg lang en zeker niet de volgende dag in huis. Meestal hanteren ze levertijden van een week tot ruim een maand. Precies de tijd dat het product uit Azië moet komen.
 • Kijk of de webshop laat zien of hij voorraad heeft. Een betrouwbare webwinkel laat live zien hoeveel voorraad het heeft van een product.
 • Vaak staan er spannende teksten bij zoals: ” Door de gigantische vraag naar het product, duurt het even voordat we weer voorraad hebben. De levertijd kan daarom wat langer duren”. (gewoon liegen dus)
 • Soms staat het er gewoon bij dat de dropshipper het product direct vanuit de leverancier naar je toestuurt, ‘daarom kunnen ze goedkopere prijzen hanteren’, aldus de dropshipper.
 • En je vind veel goede reviews op de webshop, die rechtstreeks van aliexpress zijn gekopieerd. Dit geldt ook voor de productfoto’s. Veelal 1 op 1 kopieën. Doe dus altijd een check naar het product wat je wilt kopen, door te zoeken op afbeelding in google.

En als je denkt dat je op bol.com veilig zit, helaas pindakaas, want ook daar zijn dropshippers actief. Zo mochten wij dat zelf ook ondervinden. Man bestelde draadloze oordopjes voor €20,-. Na 2 weken was er nog niets gekomen en dus heeft man de bestelling geannuleerd. Bol stort keurig geld terug. Week later, oordopjes in de bus, in een jawel, chinees verpakt pakketje. We hebben niets gemeld bij de verkoper en bovendien, de oordopjes waren ook nog stuk. Rechtstreeks de prullenbak in. Melding gemaakt bij bol, maar het mag allemaal schijnbaar. Ik heb hetzelfde product opgezocht op aliexpress en daar kostten de oordopjes €3,-. Ook op marktplaats zijn dropshippers bezig hun handel aan de man te brengen.

En dan kun je zeggen: “bespaarfreak, waar maak je je nou druk om?” Ik erger me hier enorm aan, omdat men niet eerlijk handelt. Wat heeft de ondernemer nou eigenlijk precies gedaan om geld te verdienen?  Als je nou een marge had van 10 procent bijvoorbeeld, is het nog wel een keer te overzien, maar marges van 1000% gaat nergens over en is gewoon afzetterij. De klant denkt dat hij een kwalitatief goed product koopt, het product snel in huis heeft, want anders had hij of zij het waarschijnlijk zelf wel gekocht bij aliexpress.

Wat vind jij hier nou van en moet het verboden worden?

Wil je meer weten over dropshipping en wil je zien hoe deze webshops te werk gaan? Wordt lid van Ali vs de rest op facebook en daar zie je heel duidelijk hoe dropshippers te werk gaan. Lees ook een artikel van de consumentenbond over dropshipping.  Interessant en een gewaarschuwd mens telt voor 2. Daarnaast hoef je geen dief van je eigen portemonnee te zijn toch?

Genoeg spreekwoorden voor nu, tot de volgende keer!

 

 

8 gedachten over “Dropshipping, fatsoen is soms ver te zoeken”

 1. Fijn dat ik dit lees want wist niet wat dropshipping is, weleens het woord voorbij zien komen maar nu is het mij geheel duidelijk en vind ook dat dit niet moet kunnen, ergelijk gewoon! Vanaf nu zal ik op mijn hoede zijn. Dankjewel voor dit artikel!

  Geliked door 1 persoon

 2. Je bent een klein kind. Schaaf eerst even je woordenschat bij…
  Iemand die een blog schrijft en alsnog dt fouten maakt.
  Wie is hier de puber? En sinds wanneer zijn ondernemers rijk geworden door eerlijk te zijn?
  Je wordt een succesvolle ondernemer door in te spelen op de markt.
  E-commerce is bovendien de toekomst.

  Like

  1. Iemand met zo’n naam kan ik niet eens serieus nemen. Jij bent zeker een dropshippende pubertje. Ga je nu alle blogs af om je ongenoegen te uiten? Begin dan ff bij Ali vs de rest, op fb, die hebben vast nog wat tips voor je, als ‘ondernemer’.

   Like

  2. Man wat een reactie, en er zijn namelijk wel manieren om op een eerlijke manier rijk te worden hoor. Een goede ondernemer kan het.
   Maar je naam serieus man, ben je een pubertje ofzo dat in zijn gat gebeten is? Maar even ter zijde, Dropshipping is inderdaad een trend bij de jonge “ondernemers”. Want dit noem ik niet ondernemen. Er bestaan zelfs speciale sites die een volledig platform aanbieden om zo’n shop op te zetten (allidrop bijvoorbeeld). Op zich is er niks mis met dropshipping zelf. Maar je moet dan als ondernemer wel kwalitatieve producten verkopen. Weet je kwaliteit vs een eerlijke prijs. Daar zit het probleem heel vaak bij die dropshippers. En je moet een doenbare levertijd kunnen garanderen en daar wringt het schoentje ook meestal. Dropshipping van alliexpress zou op zich al illegaal moeten zijn. Maar ik vind niet dat er iets mis met iemand die naar een leverancier belt (bijvoorbeeld Niko) en zegt ik wil jou producten aan de man brengen maar ik kan geen voorraad aanleggen zie jij het zitten om met mij aan dropshipping te doen (zulke grote retailers gaan dat niet doen uiteraard, maar er zullen er wel zien die het wel doen.). Uiteindelijk jij maakt dan de reclame en probeert hun product aan de man te brengen. Zij moeten dan minder reclame maken en minder aan marketing gaan doen. Op zich vind ik er dus niks mis mee. Maar probleem is dat zal als paddenstoelen uit de grond schieten en dat jammer genoeg de meeste fraudeurs zijn die er enkel op uit zijn om snel geld te verdienen.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: