Operatie #Knetterbal

Ik was helemaal niet van plan om een blog te schrijven nog voor dit jaar, maar op de valreep komt er dan toch nog een. Gewoon, omdat het moet. En misschien lees je hem niet vandaag, dan misschien morgen, of volgende week. Maakt niets uit, hoe meer mensen op de hoogte zijn, hoe beter.

knetterbal plastic soup zwerfinator milieu vervuiling
bron: de stentor/ facebook: zwerfinator

Persoonlijk hou ik van vuurwerk. Ik mocht als kind, achteraf gezien, heel erg veel. Tassen vol rotjes gingen mee de straat op. Ik kreeg het sigaretje van mijn vader mee (later netjes een aansteeklont) en daar ging je dan. Geen veiligheidsbril, niemand hield je verder in de gaten en vanaf 10 uur s’ochtends continue door. Hele dag op pad, rotjes knallen. Gelukkig zijn er nooit ernstige dingen gebeurd.

Nu heb ik zelf kinderen. De oudste komt nu in de leeftijd dat hij ook interesse krijgt in vuurwerk. Kijkt steeds naar buiten waar de knallen wegkomen, want ondanks dat er nu een verbod is tot 18 uur s’avonds, wordt er hier open en bloot vuurwerk afgestoken, waar ik overigens weinig problemen mee heb. (We wonen ook in een carbid gebied 🙂

Hij durft nog niet een aansteeklont of iets dergelijks vast te houden, dus koop ik voor hem nog het kinderspul. Knalerwten en confetti. Vorig jaar kocht ik ook zo’n pakketje voor hem en daar zaten balletjes in met een aansteeklontje. Die ik moest aansteken voor hem.

De zogenaamde knetterballen.

Ze gaan roken en dan knallen ze uit elkaar. Er zaten er een stuk of 30 in het pakketje. We hebben ze allemaal afgestoken in onze eigen tuin. Het bleken nogal aparte dingen te zijn, want ze zijn gemaakt van plastic en ze knallen in duizenden stukjes uiteen.

Op 1 januari gaan we traditiegetrouw alles opruimen en ik kreeg ze niet opgeruimd. Ze zaten vast in de voegen van de straatstenen en dat maakt ze een crime voor het milieu. (sowieso is vuurwerk een crime voor het milieu, maar daar gaat dit blog nu niet over) Ik ben, samen met mijn zoon, heel lang bezig geweest om alles te verwijderen en ik weet haast wel zeker dat een ander die moeite niet doet. Ik vond een half jaar later in onze achtertuin nog stukjes ervan terug.

Ik las over de actie van Zwerfinator, dat hij deze knetterballen wil verbannen uit de schappen. Goede actie! Ik las zo mee met ze en heb ze dus dit jaar niet gekocht.

Tot ik vanmorgen over de stoep liep, 1 straat bij ons huis vandaan. En daar lagen ze, in tientallen stukjes, de knetterballen.

Vandaar dat ik toch dit blog schrijf.

Steek ze niet af, gooi ze weg in de grijze container.

Volg Zwerfinator op facebook (wil de plastic soup verbannen!) En deze mensen hebben al veel bereikt als het gaat om de knetterballen. Zo haalden diverse winkels, waaronder de HEMA de ballen al uit de schappen.

Aankomend jaar gaan er verschillende mensen deze knetterballen opruimen en kun je zelfs inzamelpunt worden. Zo tellen ze hoeveel troep ervan in de natuur terechtkomt en willen ze meer winkels bewegen om ze helemaal uit de schappen te houden. Lees vooral op facebook.

Allemaal een fantastische jaarwisseling gewenst en tot volgend jaar!!!

bespaarfreak

7 gedachten over “Operatie #Knetterbal”

 1. Ik heb met plezier naar de overbuurman en zijn twee kinderen gekeken.Ze staken na zes uur wat rotjes af en wat vuurpijlen.Rotjes zoals wij vroeger hadden, niet die enorme bommen die afgaan, een vader die zijn jonge kinderen leert verantwoord af te steken.Niks mis mee. Geen probleem mee.
  Ik ben niet tegen vuurwerk, wel tegen het vuurwerkterrorisme wat hier gaande is…en ook tegen knetterballen ook.

  Fijn jaar dame en gezin!

  Geliked door 2 people

 2. Dank voor deze mooie blog. Mijn zoon is ook sinds dit jaar geïnteresseerd in vuurwerk dus we hebben samen wat afgestoken. Bewust zonder plastic, dat ligt gewoon in de schappen. Ik zag de afgelopen twee dagen overal mensen netjes vegen, maar heb ook de knetterballen weer in ruime mate gevonden. Als we zorgen dat het plastic uit vuurwerk verdwijnt, scheelt dat in elk geval weer een hoop plastic vervuiling.

  Knetterende groeten,
  De Zwerfinator

  Geliked door 1 persoon

  1. Fantastisch! Een bericht van de zwerfinator himself! 🙂 we vonden gisteren (2 januari) ook knetterballen op straat, en nog meer dingen, zoals bierblikjes, en we hebben ze thuis weggegooid. Twijfel nog om van elk afval wat we rapen foto’s te gaan maken…wellicht iets om aankomend jaar te gaan publiceren op mijn blog, als bewustwording.
   De beste wensen Dirk en ik volg je op facebook! Hartelijke groet! Kim

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: