Wordt niet hysterisch, become a ‘happy prepper’

Zullen we het woord corona vermijden? Ik ben namelijk helemaal ‘C’ moe. Het Paasei-Virus, vind ik veel leuker, dus bij deze noem ik het virus vanaf nu het Paasei-Virus.

Het Paasei-Virus zorgt ervoor dat mensen, om het zwak uit te drukken, nogal bezorgd zijn. Mogelijk krijg je nu de indruk dat ik niet bezorgd ben. Dat klopt. Ik maak me niet druk. Ik vind het wel enorm fascinerend. Met alles wat we nu weten, qua wetenschap, en als je je bedenkt dat de mens 2000 jaar geleden geen vaccins of hygiëne had, verbaasd het me dat we dan zo angstig worden van een virus/ ziekte. Dat heeft waarschijnlijk meerdere redenen.

gasmaskers.png

Poep in de middeleeuwen

Als kind vond ik geschiedenis het allerleukste vak. Vooral de middeleeuwen had altijd mijn aandacht. Ooit zag ik op School Tv/ of NatuurTV, een item over poep. Specifiek het stukje over poep in de middeleeuwen vond ik echt fantastisch. Men gooide gewoon de emmers met ontlasting ed uit het raam. Dat zouden we nu echt niet meer doen, ook in Afrika niet, waar de sanitaire voorzieningen niet zo zijn als hier, doen ze dat echt niet. En waarom niet? Omdat we nooit meer PEST willen.

Gek genoeg bestaat de Pest nog steeds. Onder andere in Madagaskar. Ik vond dit interessante artikel over de pest en hoe deze tegenwoordig verspreid wordt.  Andere heftige epidemieën die ons land heeft gekend is onder andere de Spaanse Griep (1918 – 30.000 doden / wereldwijd 50 miljoen doden), Pokken (1870- 20.000 doden, waaronder heel veel kinderen) en Cholera (1848 – 20.000 doden in ons land)

“Spaanse griep veroorzaakte wereldwijd 50 miljoen doden in 1918”

Om dan nu te verwachten dat we vanaf heden elke ziekte zouden verslaan, voordat het veel slachtoffers kan eisen, is natuurlijk jezelf voor de gek houden. De mens evolueert, maar ziekten ook. Eigenlijk is dit een manier van de natuur om allerlei soorten populaties in stand te houden, ofwel de ‘survival of the fittest’. Dat geldt niet alleen voor de mens, maar voor duizenden diersoorten.  (btw: je hoeft nu geen boze reactie te typen met ‘het zal maar jouw familie zijn, die ziek is’, dat zijn natuurwetten, niet mijn persoonlijke mening.)

Bijzonder zijn ook de reacties op Facebook, onder zo’n beetje elk nieuwsbericht over dit beruchte virus. De een nog gekker dan de ander, “Dit is een machtsgreep”, “Dit wordt enorm!” Ik denk alleen maar, doe toch normaal zeg. Mensen maken andere mensen helemaal hysterisch. Ik kwam ook berichten tegen over dat er ‘koppen moesten rollen’ bij de GGD en het RIVM.

Voorbereiden met een noodpakket?

Maar terug naar mijn oorspronkelijke onderwerp. Het is niet gek om je toch voor te bereiden op een ramp, of zoals nu, met het Paasei-Virus. Ik weet eigenlijk niet wat er in een noodpakket moet zitten, aangezien ik niet echt met een noodsituatie te maken heb gehad. De laatste keer dat er iets was, wat de complete gemeente aanging, was een zeer grote brand, waarbij we ramen en deuren moesten sluiten. Dat hebben we dan ook keurig gedaan. De melding kwam via NL Alert. Iets wat je wel echt moet hebben op je telefoon lijkt me.

Via de overheid kun je prima vinden wat verder handig is om in huis te hebben voor als de wereld vergaat, bijvoorbeeld op www.crisis.nl. Ze bereiden mensen voor op verschillende scenario’s, bijvoorbeeld massale uitval van stroom, terrorisme, een kernongeval, een overstroming (niet ondenkbaar), een aardbeving en een epidemie.

Basisproducten in het noodpakket:

 • radio op batterijen, afgestemd op de rampenzender, met extra batterijen;
 • zaklamp met extra batterijen;
  eerstehulpdoos met handboek;
 • lucifers in waterdichte verpakking;
 • waxinelichtjes;
 • warmhouddekens;
 • gereedschapsset;
 • waarschuwingsfluitje.

Ik moet je eerlijk bekennen, ik heb geen radio op batterijen. Wel m’n smartphone, maar die houdt er natuurlijk ook een keer mee op als er geen stroom is. Ook heb ik geen batterijen in huis (note to self: batterijen kopen). Eerste hulpdoos met handboek. Niet nodig, ik heb jaren in de acute zorgsector gewerkt en mijn man is bhv’er dus dat komt goed. Lucifers in waterdichte verpakking. Nope, ook niet in huis. Warmhouddekens. Mag een plaid ook? Gereedschapsset? Zoals een schroevendraaier ofzo? En een waarschuwingsfluitje??? Ik krijg meteen associaties met Kate Winslet uit Titanic die fluit als een malle als ze in het ijskoude water ligt. En, je raad het al, wij hebben geen fluitje in huis. En hoe doen andere mensen dat? Hebben ze dan een doos met deze spullen erin? Waar staat deze doos dan? Op een hoge plek ivm overstromingen of iets dergelijks? Ik ben oprecht nieuwsgierig.

En daarnaast:

 • flessen water en houdbaar eten
 • contant geld en kopieën van identiteitsbewijzen en verzekeringspapieren
 • reservesleutels van huis en auto
 • plattegrond van de omgeving, een autokaart en een lijstje met de telefoonnummers van mogelijke opvangadressen
 • desinfecterende handgel
 • verzorgingsartikelen zoals wc-papier, zeep en maandverband
 • medicijnen op doktersvoorschrift

Ik heb vorige week flessen water gekocht. Dat had ik niet in huis, omdat ik dat zonde van het plastic (statiegeldflessen) vind en ik persoonlijk liever kraanwater drink. Maar wat als je geen kraanwater hebt inderdaad. Houdbaar eten heb ik altijd in huis. Is een gewoonte die ik al heel lang heb.

Een plattegrond van de omgeving. Ik begrijp niet helemaal waarom deze erbij staat? Ik denk meteen Google maps en dat werkt prima op mijn telefoon. Maar niet iedereen heeft Google maps, dat snap ik. En bij een megastroomuitval moet je niet meer zo ver huis gaan denk ik?

coronavirus, covid-19, handgel, mondkapjes, nood, ramp, hoesten, bespaarfreak
©bespaarfreak – lege schappen bij de Kruidvat. Handgel compleet uitverkocht.
coronavirus, covid-19, handgel, mondkapjes, nood, ramp, hoesten, bespaarfreak
© bespaarfreak – bij mijn apotheek

Desinfecterende handgel heb ik ook niet in huis. Ik ben zelfs gister nog bij een Action geweest in de Biblebelt*, helemaal uitverkocht. Ik dacht dat ik daar wellicht nog het een en ander zou kunnen scoren, maar nee. Als het Paasei-Virus is overgewaaid dat koop ik meteen 2 flesjes voor mijn noodpakket.

Noodpakket? Jazeker, ik ben er 1 in elkaar aan het zetten. Ik ben nieuwsgierig wat voor spullen er in moeten zitten en of ik überhaupt nog aan deze spullen kan komen. Het plan is om er later over te bloggen.

coronavirus, covid-19, handgel, mondkapjes, nood, ramp, hoesten, bespaarfreak

Ik maak me trouwens nog steeds niet druk. Echt niet. Maar door hysterische mensen online en door berichten in de media denk ik nu wel, “Kim, je hebt kinderen, het is goed je voor te bereiden en niet af te wachten tot het helemaal in de soep loopt”.

Overigens bouw ik nu geen bunker, maar er zijn mensen die dat wel doen. Zij verwachten een derde wereldoorlog of iets dergelijks. Surf eens naar deze website, dit is preppen voor gevorderden. Zij claimen dan ook de slogan: “become a happy prepper”.  Met veel interesse lees ik hoe deze mensen zich voorbereiden op allerlei rampscenario’s en wat zij daarvoor doen. De een doet een survival-cursus, de ander maakt zijn huis zo zelfvoorzienend mogelijk. Ik heb het ook al eerder geblogd, maar zij hebben ook een preppers forum. Daar komen al deze mensen samen en wisselen zij ervaringen en tips uit. Uiteraard is het eerste topic daar het Covid – 19 topic.

Wil je meer weten over het Paasei-Virus? Kijk hier dan voor actuele informatie.

Vind hier een instructiekaart wat je moet doen bij verschillende rampen.

NL Alert op je telefoon? Kijk dan hier.

 

Zijn jullie goed voorbereid op een ramp?? Wat is onmisbaar denk je?

 

*gebied in Nederland waar veel gereformeerde mensen wonen die zich niet laten vaccineren en alles overlaten aan God.

PS. ik heb inmiddels ook een nieuw blog in de lucht, dat gaat meer over mijn brein en alles wat zich daarin afspeelt. Behoorlijk persoonlijk dus. Wees welkom om mij te volgen! –> Hersenspinsel  Dit blog blijft ook gewoon in de lucht! 🙂 

4 gedachten over “Wordt niet hysterisch, become a ‘happy prepper’”

 1. Goh, wij hebben wel een paar flessen water, cash geld, medicijnen, batterijen, een zaklamp, lucifers, gereedschap en een voorraad voedsel in huis. Ik denk dat we zelfs wel ergens een paar kaarsen hebben en een plannetje van de stad waar we wonen. Handgel hebben we niet denk ik, wel een grote voorraad grappige zeepjes. Dat is allemaal eerder het resultaat van mama van een druk gezin met drie kinderen te zijn, dan van noodpakketten oid in huis halen.
  Dat volstaat volgens mij allemaal wel. Ik ga niet nu ineens speciale dingen kopen om een noodvoorraad te hebben.

  Geliked door 1 persoon

  1. Noodpakket wat de overheid voorschrijft is de basis denk ik, maar je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Las ook al over 150 kilo rijst in huis hebben. Dat gaat me wat te ver.

   Like

 2. Ik heb helemaal niets van het noodpakket-lijstje in huis…. wel droge bewaarbare x-tra voeding en rijst en x-tra melk in huis gehaald. Voor de rest probeer ik me beheerst te houd, maar met mijn angststoornis verre van makkelijk hoor, daarom kijk ik voorlopig geen nieuws meer…het voedt mijn angsten. Leuk je andere blog 🙂 heb me meteen geabonneerd. Enne ja herkenbaar die afstand tussen dokter-patiënt…. Jammer van jullie poes zeg, treurig nieuws. Liefs Floortje

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: