Onafhankelijk worden en nieuwe skills leren (in corona-tijdperk)

Nieuwe vaardigheden leren is altijd leuk. En handig. Wie weet komt het nog eens van pas. Koken bijvoorbeeld, maar ook een knoop aanzetten of een fietsenband plakken. Ik vind het fijn als ik niemand nodig heb, en dingen dus gewoon zelf kan regelen. Maar, eerlijk is eerlijk, dat heeft wel tijd gekost. Toen ik op mezelf ging wonen, lang geleden, kon ik niet koken. Dat heeft mijn ex man me geleerd. We begonnen met een eitje bakken, en langzaamaan breidden we het uit. Ik meer dan hij uiteindelijk, ik bakte op een gegeven moment biscuittaarten met chocolade ganache en alles erop en eraan. Heerlijk!

vaardigheden, bespaarfreak, leren, youtube, tedx

Nu ben ik bezig geweest met het zelf maken en vermaken van dingen voor mijn huis. Luxaflex plaatsen, gordijnen vermaken, boren, je kent het wel. Nu stond boren nog op mijn lijstje van “te leren skill”. And so i did 🙂 Exman gaf me zijn boor en daar ging ik heen hoor, gaatjes boren voor de luxaflex en het lukte. Ik was zo trots op mezelf!

Ook de gordijnen waren een dingetje. Ik heb erg grote ramen en geen enkel standaard gordijn past daar. Op maat maken is duur en kost erg veel tijd. Sommige internetwinkels hanteren een levertijd van 5 weken. Dat duurde mij veeeeeeel te lang. Door het corona gebeuren kon ik dus ook niet ‘even zomaar alle winkels gaan aflopen’, zoals ik dat anders had gedaan. Ik had bij een bepaalde winkel al wel gezien welke gordijnen ik mooi vond.

Ik kocht daarom maar zelf een goede naaimachine, liet de gordijnen die ik wilde thuisbezorgen en ging aan de slag. Het eindresultaat is echt super geworden. En de naaimachine is echt tof!

Lees ook: Gratis studeren

Ik naaide 2 gordijnen aan elkaar vast en maakte ze op maat, waardoor ze nu keurig boven de grond hangen. Compleet met embrasse. Uiteraard was dit niet mijn eerste keer naaien, maar wel met een nieuwe machine, en zo’n groot project had ik ook nog niet eerder genaaid. Ik vind het zo’n toffe machine, dat ik er veel meer mee wil doen. Iemand nog tips voor een goed naaiboek???? Het lijkt me leuk om jurkjes te maken voor mijn dochter.

Hoog op mijn skills lijstje staat nog een autoband verwisselen (echt nog nooit gedaan), motorrijbewijs halen, rijden met aanhanger (durf dat niet), aardappelen kweken in de moestuin, (wel al eens een zoete aardappel gekweekt, dat was echt superleuk!) soesjes leren bakken, (mislukken altijd), skiën, quilten, lampen aansluiten, alles wat met klussen te maken heeft eigenlijk, vind ik erg leuk. Goed leren tekenen, ook een skill die ik graag wil leren. En ik zou nog heel graag een visagie cursus willen volgen. Of gitaar spelen, ook stiekem een droom van mij. Genoeg dus, voor een heel leven.

Als we bij onszelf nagaan, welke vaardigheden we allemaal al wel bezitten, is de lijst heel erg lang. Maar er zijn altijd een paar dingen die een ander niet kan, die jij wel kunt. Koester het. En misschien kun je het wel delen, zodat een ander ook verder kan. Of verdien er geld mee!

Youtube is echt een geweldig medium als het gaat om dingen leren. Mensen laten door middel van video zien hoe dingen moeten. Altijd als ik iets wil leren, kijk ik daar ook. Op mijn zoektocht op YouTube, kwam ik een filmpje tegen op TEDx van Josh Kauffman over het leren van een nieuwe skill. Hij zegt dat het eigenlijk 20 uur duurt om een nieuwe skill te leren, ipv 10.000 uur zoals op het internet wordt beweerd. Vanaf de 20 uur neemt de progressie om beter te worden in de skill drastisch af. De eerste 20 uur is dus bepalend. Kijk het inspirerende filmpje hieronder:

Pinterest en Etsy geven me  ook altijd heel erg veel inspiratie om nieuwe dingen te creĂ«ren. Ken je mijn Pinterest al? Daar ben ik ook druk met pinnen ;). Ook podcasts luisteren is leuk om nieuwe dingen te leren en te ontdekken. Via internet kun je podcasts beluisteren, maar ook via Spotify. Vergeet ook vooral de bibliotheek niet, want waarom zou je je informatie niet uit een boek kunnen halen?

Welke vaardigheid of skill bezit jij??? En wat zou je nog heel graag willen leren?

Advertentie

2 gedachten over “Onafhankelijk worden en nieuwe skills leren (in corona-tijdperk)”

  1. Wat leuk dat je dat allemaal leert of aan het leren bent. Ik heb het ook altijd heel prettig gevonden om van alles zelf te kunnen, zo autonoom mogelijk leven was mijn streven. Bovendien was ik toen arm, maar armoede maakt creatief. Vroeger haalde ik dan “studieboeken” bij de bieb. Nu met het wereldwijde web waarop zoveel informatie te vinden is, is het helemaal een eitje. Ik heb het klussen met de paplepel ingegeven gekregen, had mijn eigen boor al toen ik op kamers ging. En ik vind het ook echt leuk om te doen. Behalve een fijne naaimachine heb ik ook een lockmachine, echt een aanrader als je meer met textiel wilt gaan doen.
    Tegenwoordig leer ik de gekste dingen, zoals Entrelac breien of aquarelleren of Blender (3D) net als jij van Youtube. En inderdaad, via Pinterest nog weer meer info, hoewel me daar tegenwoordig veel teveel reclame door heen zit. Ik vind het nu leuker om iets te kunnen dan spullen te krijgen. Ik ga eens op je Pinterest borden kijken en wie weet ga ik je wel volgen.

    Geliked door 1 persoon

    1. Ook zo creatief, leuk! Neem gerust een kijkje op mijn Pinterest, ik heb veel verschillende interesses en de ene periode heb ik meer met schilderen en de andere met fotografie, zoals nu bijvoorbeeld.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: