De basics

Basics; Kleding die zeer basic is, waarvan iedereen wel een paar items in zijn kast heeft hangen om altijd netjes en oké voor de dag te komen. Kleuren: Zwart, wit en grijs. Denk aan shirtjes, hemdjes, jasjes, schoenen etc.

basic kleding, wat moet er in je kast hangen?
De basics. Basics kunnen altijd en staan overal op. Ik, als dertiger, was geschokt om erachter te komen dat ik nauwelijks een basic in mijn kledingkast heb hangen. Nee, echt niet. Ik hou namelijk zelf nogal van kleur. Zwarte pumps? Nee joh, knalblauwe heb ik. Zwart shirtje? Heb ik niet.

Het kwam zo. Vorige week was ik boodschappen aan het doen en toen ik bukte, scheurde ik uit mijn broek. Ja echt, aan de binnenkant van mijn dijen, zat een flinke scheur in mijn broek. Ik heb weinig gene en ging dan ook gewoon door met boodschappen doen..

Thuisgekomen, dook ik in mijn, recentelijk nog aangevulde, kledingkast, om erachter te komen dat 1 shirt alweer veel te groot was en nergens naar stond (zo’n uitgelubberd exemplaar, aaargh), ik eigenlijk geen jeans heb, maar nog van die chino’s die van het zomer alleen maar werden verkocht (paarse heb ik) en dus niet eens warm zijn om de enkels. Mijn normale winterjasje (groen) kapot is, ik geen zwarte laarsjes meer heb, ik geen normale longsleeves heb zonder glitters erop, geen normale, fatsoenlijke zwarte of witte hemdjes heb (alleen knalgele, groen en met stippen), ik eigenlijk ook geen fatsoenlijke beha’s meer heb, want ja, ben nu best wel uitgezwangerd en uit-ge-borst-voed en dus ook mijn voorgevel, en kortom, ja ’t was allemaal best triest. Dit is het resultaat van besparen en minimaliseren en denken dat je niets nodig hebt. Zo had ik ooit een challenge (2016): ‘een jaar lang geen kleding kopen’. Do I need to say more????

Ik zeg tegen man; ik moet nodig shoppen.

En zo gingen we naar de grote stad, om 4 uur s’ middags op zaterdag (dan moet het ook meteen, en wel nu!) en ik greep allerlei zwarte, witte, toch nog wel wat gekleurde, doch effen shirts, longsleeves, vesten, en de skinny jeans, in zwart en blauw.

Enigzins opgelucht zo het weekend in te gaan, ben ik eens gaan googlen wat nu eigenlijk handig is om te hebben in je kast, waarmee je superleuke combinaties maakt en wat goed is voor zakelijke gesprekken, maar wat je ook casual kunt dragen.

Er ging een wereld voor me open.

Er schijnen 10 tot 15 basics te zijn, die een vrouw in dit land nodig heeft. Wat voor leeftijd dat dan is, laat ik maar even in het midden, maar ik voelde me als dertiger toch wel aangesproken.

  • Een zwarte blazer. Gewoon, een zwarte blazer. Die ik niet heb, of had. Ik heb er inmiddels 1 besteld. Slim fit, uiteraard. Heel handig voor als het net te koud is voor blote armen of te warm voor een dikke jas en ook leuk voor zakelijke gesprekken, bovenop je jeans, maar kan ook casual of voor een feestje. Kan voor alles eigenlijk. Hoe heb ik ooit zonder gekund? 😉 (ik heb er wel 1 trouwens, een knalrode velours exemplaar, haha)
  • Een skinny jeans, maar dan wel 1 die lekker zit. Tja, wat heb je aan de skinny jeans die niet lekker zit? 😉 Ik kocht een donkerblauwe en een zwarte, want een zwarte skinny, stond ook op de lijst. Dus die meteen ook maar. Zit best aardig tot dusver.
  • T Shirtjes/ hemdjes. Liefst in zwart, wit of grijs, voor onder die blazer en op die skinny jeans. Simpel, doch doeltreffend.  Ik had dus geen zwart of wit t shirt in mijn kast, alleen maar kleuren of met plaatjes…. ohja en 1 grijze, met rode letters erop.
  • De LBD. de little black dress. Die heb ik ook niet, nee, ik heb allemaal gekleurde exemplaren in de kast hangen (ik heb 1 jurk, daar staan allemaal strips op, de duurste die ik heb, zoooo mooi!, kijk eens op deze website, wel duur, maar als je van vintage houdt……), maar de LBD kun je ook voor dagelijks gebruiken, om er bijvoorbeeld een vest op te doen met leuke veterboots eronder ofzo. Beetje punk.  Ga ik proberen, hou wel van deze stijl.
  • Zwarte pumps (really?) Schijnt ook een basic te zijn. Ik kan niet op hakken lopen, nooit echt geleerd.  Nee, ik loop eigenlijk altijd op sneakers, of platte enkellaarsjes, of als het bloedheet is, op sandalen. Pumps…. Daar moet ik nog even over nadenken.
  • De witte blouse. Ik val in de herhaling, maar die had ik ook niet. Ik heb er 1 besteld, leek me ook wel handig toch. Kan ook overal op en toch netjes. Wel de boyfriend versie, zo’n oversized ding, want dat is hip 😉
  • Een lang vest. Voor de lente of herfst of als het net te warm voor een jas oid. Daar heb ik er wel 10 van! In allerlei kleuren, maar niet in het zwart….
  • De coltrui staat ook in de basics top 10. Niet aan mij besteed. Er komt geen coltrui mijn huis in. Vreselijk vind ik ze.
  • De classic rok. Dit zegt de site: “Een kokerrok, midirok, maxirok of A-lijn rok. Bij het kiezen van dit item komen een paar dingen kijken, zoals het soort materiaal en de lengte van de rok. Als je eenmaal de perfecte rok voor jouw lichaam hebt, heb je een item dat je altijd aan kunt en waarin je je sexy en netjes tegelijk voelt“. Die heb ik gelukkig wel en ook eentje in het zwart (wat erg, maar die draag ik naar begrafenissen) Ook daar voert kleur weer de boventoon in mijn kast.
  • Een goede beha…..ja, daar moet ik inderdaad naar gaan kijken…..je moet wel lief voor ze zijn.

Ik ben overduidelijk iemand die van veel kleur houdt, maar ik ben dan ook niet zo dat ik een bloemenshirtje boven op een gele broek aantrek ofzo, dat ook niet. Verder geef ik ook weinig uit aan kleding. Vooral beha’s, koop ik gewoon bij de Terstal. Misschien moet ik er eens wat meer geld aan uitgeven?

En dan vraag je je nu af, waarom schrijft ze over kleding op een besparen blog? Ik denk echt dat als je het vooral bij de basics houdt, en een keer goed investeert in kleding, dus niet die rommel van de Primark koopt, maar kijkt naar goede, duurzame merken, je jaren vooruit kunt met kleding. Daar zul je dan uiteindelijk weer op besparen. Ik ga dat nu ook doen, ik ga meer investeren in basics, zoals zwarte en witte shirtjes, om altijd netjes voor de dag te kunnen komen en mijn gekleurde kledingsstukken bewaar voor feestjes of gewoon een dinsdag oid. Geen gedoe meer met, ‘wat trek ik aan vandaag??’

Hier de inspiratie voor mijn blog; Deze website, deze website, deze en deze.

Wat mag er absoluut niet in jouw kast ontbreken?

Kijk ook op Pinterest voor meer inspiratie.

 

 

15 gedachten over “De basics”

    1. Ik heb er nu al profijt van! Wit en zwarte shirtjes kunnen echt overal op en onder. Ik heb basic shirts van de WE, Zitten heel fijn, ik had veel reviews gelezen, en ik ben erg blij met deze, passen zich goed aan naar je vorm.

      Like

  1. Ik heb jaren geleden de donkere kleuren en jeans uit mijn kast verbannen. Dus die boven genoemde zaken heb ik niet.
    Ik draag jurken en broeken van ART-fashion, een Nederlands merk bovendien. Verder Very Cherry (vintage) Doctor Martens in allerlei soorten.
    Ik koop sinds 2014 nauwelijks kleding meer, als dingen echt kapot zijn en niet meer te repareren vervang ik iets. Ook wissel ik per seizoen de inhoud van mijn kast.
    Minimalistisch is het (nog) niet maar wat er tegelijkertijd in gebruik is is dat wel gemiddeld 2 broeken, 3 jurken, 6 shirtjes en 2 vesten. En dat een maand of 3 achter elkaar.
    Erg grappig als collega’s dan vlak na een wissel zeggen: heb je gewinkeld, wat een leuke jurk. Terwijl de jurk al 6 jaar oud is alleen een jaar niet gedragen.
    Met dit soort lijstjes heb ik dus helemaal niets. Met winkelen (wie heeft dat shoppen toch bedacht terwijl het gewoon een goed Nederlands woord voor is) ook niet.

    Geliked door 1 persoon

    1. Ik snap je helemaal! Ik was altijd van het; who cares? Ik trek aan wat ik zelf wil! En ik ga niet mee met modetrends….. Ik was altijd een beetje de weg kwijt in mijn kledingkast, die is wel heel erg geminimaliseerd, ik had sinds 2016 vrijwel niets meer gekocht (op de zwangerschap na dan, en ook dat is allemaal al weer weggegaan) en nu bleef er niets over. Ik had niet eens meer een normale broek in mijn kast.
      Lijstjes zoals dit hoef je niet te volgen, je kunt eruit halen wat er voor jou inzit natuurlijk. De blazer en de basic shirtjes vond ik wel een goeie, ben er dan ook erg blij mee. Een skinny jeans hoorde al in mijn kast, moest hem alleen opnieuw kopen.
      ART fashion ga ik eens naar kijken!! Leuk dat je dat noemt. Ik wil echt meer duurzamere kleding kopen, zo langzaam aan worden alle sweatshop kleding verbannen uit mijn kast. Dr Martens zijn heel mooi, maar vond ze nog wel vrij prijzig. Ik heb een iets goedkopere versie gekocht.
      Winkel je dan ook veel 2e hands? Kan ik me zo voorstellen 😉

      Like

      1. ART is een Nederlands merk, wil niet zeggen dat het ook in NL geproduceerd wordt natuurlijk. De broeken worden in Italie gemaakt, waar de andere stukken gemaakt worden weet ik niet. Of het duurzamer is dat weet ik ook niet.

        Dr Martens zijn onverslijtbaar. Ik heb mijn paar nu bijna 10 jaar, heb ze van oktober tot mei bijna dagelijks aan en dit jaar vielen de gaten in de zolen. Nieuwe zolen er onder (originele dus duur € 70) Dus nu loop ik al 10 winters voor € 270 = € 30 per winter en er komen er weer 10 bij denk ik. Dan wordt het € 15 per winter. Hoe zo duur? Het is een investering.

        Dochter loopt er ook op, en die verkoop ik voor een goede prijs ook weer door, gemiddeld kosten ze dan € 30 dat valt echt wel heel erg mee.

        Ik winkel nauwelijks 2e hands, mijn smaak en maat (lang en mager) is bij de kringloop bijna niet te vinden. Dat is mainstream (saai, grijs en vooral de wat grotere maten die vooral wijd, maar niet lang zijn) Dochter koopt er wel heel veel.

        Geliked door 1 persoon

      2. Ik snap helemaal wat je bedoelt wat betreft de dr Martens, maar niet iedereen heeft dat geld natuurlijk zo even liggen. Als je altijd, zoals ik, altijd het goedkoopste van het goedkoopste hebt gekocht, omdat je het geld niet had, dan is €150,- voor een paar schoenen equivalent aan 10 paar schoenen. Je snapt vast wel wat ik bedoel. Ik kocht 2 jaar geleden voor het eerst merk schoenen, Converse, €50,-. Ik vond het zoveel geld! Ik heb er 2 jaar mee gedaan, nu scheurden ze open aan de zijkant en konden niet meer gerepareerd worden, helaas. Zulke bedragen zijn voor mij echt een psychologische drempel, ook al weet ik echt wel dat je dan investeert.

        Like

  2. Ik vind dat echt geweldig als mensen vrijwel al hun kleding bij de kringloop vandaan halen. (uitgezonderd ondergoed dan, dat zou ik dan nooit doen). Onze kringloop hier in het dorp hanteert echt hoge prijzen voor kleding wat gewoon niet goed meer is. Gisteren zag ik een heel leuk bruin leren jasje, prijs was nog wel Ok, ook mijn maat, zit er gewoon een gat in de mouw! Dat vond ik nou weer echt jammer. Maar goed, ik heb meer als genoeg nu en kan hopelijk jaren vooruit. Voor de betere kringloopwinkels, moet ik een middagje op pad.

    Like

  3. Hier ook een ART fan! En geen spierwitte of zwarte basics. Die kleuren maken mijn gezicht bleek, ik lijk een ziekelijk persoontje in een wit shirt, ik heb wit en zwart vervangen voor grijsof bruin en gebroken wit. Hoe onlogisch het ook klinkt, daarbij behoudt mijn huid zijn rozige tint. Ooit had ik een kleurenadvies, dat heeft me heel wat miskopen bespaard. Geen BlackDress voor mij dus, maar donkerbruin jurkje.
    Hoe praktisch dit overzicht van basics in het blog ook is, je kan het echt niet een-op-een overzetten op elk type.Net als bij bijna alles moet het hier en daar persoonlijk bijgeschaafd worden.

    Geliked door 1 persoon

    1. Zeker! Dat ben ik ook helemaal met je eens! Coltruien komen er hier niet in, want dan is mijn gezicht zo opgeblazen, lijkt het wel. Verder draag ik nog steeds veel kleur hoor. Altijd iets donkers met een fel kleurtje. Geel of rood. Ik hou ook erg van grijs. Elk lijstje over basics is ook weer anders en haal er vooral uit wat er voor je bijzit.

      Like

  4. Ik heb geen zwarte pumps… Wel beige en donkerrode 😉
    Ik had Gabors, maar ze waren te groot. Mijn goedkope pumps uit Duitsland draag ik vaak en veel meer! En ik heb geen lang vest (wel een heel dik mannenvest). En geen skinny jeans, want ik kan geen passende skinny jeans vinden.

    Ik heb wel dr. Martins, die gaan bijna overal onder. En een leren jas, staat bij bijna alles. Behalve bij mijn pak, maar ik geloof niet dat veel vrouwen een pak in hun kast hebben.

    Geliked door 1 persoon

  5. Wat bij mij niet mag ontbreken zijn witte tops en overhemden (alle lengtes mouwen, en diverse halsuitsnijdingen). Ik heb ook een kleuradvies gehad en verrassend genoeg staat wit mij juist bijzonder fris, ook en vooral gecombineerd met herfsttinten. Een goed kleuradvies kan je helpen om je top en flop vast te stellen, ook binnen je “eigen” kleurengamma. Zwart geen goede tint voor me maar met zelfbruinende creme kom je een eind. Bij een klassiek koor ontkom je er niet aan (concerten).
    Wat er zeer beslist niet in komt zijn de skinny jeans. Ik kan niet wachten tot er weer ruime broeken met rechte pijpen in de mode komen en weer overal te koop zijn, niet alleen in de meer alternatieve merken en kleuren. Geen vrouw zou er uit moeten hoeven zien als een opengebarsten rookworst.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie