Gooi niets weg: Bloemkoolsoep van de bladeren

In het kader van niets weggooien en voedselverspilling:

bloemkool

Nodig voor 3 a 4 personen:

  • 600 ml groentebouillon
  • de rest van 1 bloemkool
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 rood uitje fijngesneden
  • 100 ml slagroom
  • klein handje geraspte kaas.

Doen!

  • Was de bloemkoolstronk en bladeren. Snijd in kleinere stukken.
  • Maak 600 ml groentebouillon en gebruik daarbij een half blokje groentebouillon.
  • Fruit een uitje en de knoflook aan.
  • Voeg dit toe aan de bouiilon.
  • Voeg dan ook de bloemkool toe.
  • Laat 15 minuten zachtjes pruttelen.
  • Haal dan de soep van het vuur en pureer dit alles tot een gladde soep. Ik deed dit met een staafmixer. Pas op, kan spetteren!
  • Voeg de kaas toe en roer zachtjes door tot de kaas is gesmolten.
  • Voeg ook de slagroom dan toe.

Eet smakelijk!

Lees ook: Alle recepten tot dusver gepubliceerd op mijn blog

Hij was heerlijk! De inspiratie voor dit recept vond ik hier. Uiteraard weer een beetje aangepast naar eigen smaak.  Ik heb dus geen bloemkoolroosjes gebruikt, alleen de rest van de bloemkool, dus de stronk en de bladeren. Parmezaanse kaas heb ik ook niet gebruikt, gewoon doodnormale kaas die je op je brood eet.

16 gedachten over “Gooi niets weg: Bloemkoolsoep van de bladeren”

  1. Wat een leuk idee. Het is inderdaad eigenlijk van de zotte dat we allerlei eetbare dingen gewoon weggooien omdat we het nu eenmaal zo gewend zijn. Ik ga het zeker proberen (en vertel mijn huisgenoten dan pas na afloop waar het van gemaakt is:).

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik maak al jaren soep van bloemkoolbladeren : ajuin, beetje lavas of selder uit de tuin, wortel, aardappel , de bladeren van bloemkool inclusief die dikke nerven.
    Als ik bloemkool koop, neem ik zelfs de bladeren mee die vele klanten van hun bloemkool trekken en bij de bloemkolen in de supermarkt laten liggen. Als er aan de kassa gereageerd wordt dat ik zoveel bladeren heb, zeg ik dat het voor mijn konijnen is…. Leugentje om bestwil en om de afvalberg te verkleinen…..

    Geliked door 1 persoon

      1. Als ik tijdens de zomer bloemkool koop en geen soep maak met de bladeren omdat het te warm is, was ik de bladeren met de nerven, snijd ze in stukjes en steek ze rauw in de vriezer tot het moment dat ik die ‘afval’ wil gebruiken om soep mee te maken. Ze komen perfect bruikbaar uit de diepvriezer. Het loof van wortels en radijzen kun je ook gebruiken om soep mee te maken.

        Geliked door 1 persoon

      1. Het was inderdaad erg lekker en voor herhaling vatbaar! Ongelofelijk dat ik dat normaal gewoon weg gooi eigenlijk…

        Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: