Soms denk je; kan ik dat zelf maken? Ja natuurlijk! Je zult merken dat heel veel kant – en – klaar dingen uit de supermarkt helemaal niet moeilijk zijn om zelf te maken, en vaak ook nog eens flink geld besparen!
Zooooo lekker, deze dip van kikkererwten!! Deze dip, oorspronkelijk uit de Libanese keuken, kun je op brood doen, of met pitabrood, bij een toastje, nachoschotel, bij de wraps, als dip met groenten bij een feestje, kortom allerlei mogelijkheden. En heel erg budget om zelf te maken & supergezond!
Hoe maak je deze goddelijke dip?
Er zijn allerlei variaties van het recept in omloop, ik geef aan het eind van het recept een wat makkelijker bonenvariant om ook deze dip mee te maken als kikkererwten koken niet aan jouw is besteedt.
Het lekkerste om hummus mee te maken, is met gedroogde kikkererwten. Niet duur en heel erg betaalbaar. Vaak bij de ‘turk’ of toko zijn ze goedkoper dan in de reguliere supermarkt. Ook koop je tahin (pasta gemaakt van sesamzaadjes) bij de toko. De aanschaf van tahin kost wel even een paar euro, maar je kunt het lang bewaren en het zelf van maken van hummus is nog altijd goedkoper dan die mini bakjes in de supermarkt. Je kan tahin ook online bestellen.
Ben je helemaal van het zelf maken? Dan zijn er diverse recepten waarbij je van sesamzaadjes zelf pasta maakt. Nooit uitgeprobeerd, staat nog een keer op het lijstje om te doen.
Wat heb je nodig?
- 250 gram gedroogde kikkererwten / ga je voor de snelle variant? Dan uit blik. Bewaar dan het vocht waar ze inzitten.
- 75 ml kookvocht.
- Sesampasta ook wel Tahin, ong 150 gram. Staat gelijk een paar flinke eetlepels.
- 3 teentjes knoflook
- sap van een halve citroen.
- zout
- parikapoeder
- 1 tl komijnpoeder
- olijfolie
Verder nodig: een blender/ staafmixer of keukenmachine. Iets wat fijnmaalt.
Doen!
- Week eerst de kikkererwten een nacht voor. Dit zorgt ervoor dat de erwten zachter worden en water opnemen.
- De volgende dag ga je ze koken. Spoel ze eerst goed om, en doe de erwten in schoon water. Kook, schrik niet, anderhalf uur.
- Bewaar het vocht waar ze in gekookt hebben, hier zit veel smaak aan het heb je later weer nodig.
- Giet 75 ml kookvocht in de blender, samen met een scheutje olijfolie, citroensap, tahin, kruiden, teentjes knoflook en de kikkererwten.
- Blend/mix/hak tot het voor jou smeuïg genoeg is, wij vinden het wel lekker als we nog een halve kikkererwt terug kunnen vinden.
- Maak iets dunner met het kookvocht dan je zou willen, want het stijft zeker op in de koelkast.
- Bewaar in een mooie glazen pot in de koelkast, wij gebruiken daar een weckpot voor. Wij bewaren het zeker een week in de koelkast. En soms nog wel langer. Het is een behoorlijke hoeveelheid wat je maakt.
Invriezen heb ik nog niet geprobeerd, ik lees wel her en der dat mensen dat doen. Ik ga dat ook eens proberen.
Tip: de makkelijke bonenvariant is met witte bonen, ook heel erg lekker, maar zul je waarschijnlijk wat meer smaakmakers aan toe moeten voegen, zoals knoflook of citroen, of zout.
Ziet er goed uit. Ik hoop altijd kleine bakjes in de supermarkt. Ik eet het alleen en kleine porties maken vind ik te veel gedoe.
LikeGeliked door 1 persoon
Snap ik helemaal! Tis ook best veel gedoe weken, koken etc. Maar uit blik is het zo klaar! Ook heel erg lekker hoor.
LikeLike
Ik maak het vaak. Al gebruik ik liever de lichte tahin voor hummus.
LikeLike
Die vind ik dan weer wat minder. Ben dol op zout ook, ligt daaraan denk ik
LikeLike
Ik maak het regelmatig. Het voorweken en koken gaat tussendoor. Vaak kook ik een heleboel tegelijk en dat vries ik in porties in. (ik gebruik ook gekookte kikkererwten om te roosteren als borrelnootjes)
De humus zelf maken is 5 minuten werk. Ik doe alle ingrediënten meteen in de weckpot, en maal het met een staafmixer.
Ik vind het heerlijk broodbeleg en omdat het zo goedkoop is als je het zelf maakt kan en mag er een dikke laag op mijn brood 🙂 Het andere voordeel als broodbeleg, het vult goed. Zeker op het soms lege gevoel wat glutenvrij brood kan hebben.
LikeLike
Heel erg lekker idd. Doe het soms op brood met tomaat bijv of komkommer.
LikeLike
Bedankt voor het recept, ik ga het nu eindelijk eens zelf maken. 😉 Je kunt het inderdaad goed invriezen en dan kun je dus meteen een grotere portie maken. Lekker gemakkelijk voor een andere keer. De gewone paprikapoeder kun je vervangen door de gerookte versie. Ik hou van pittig dus ga er nog wat chilipeper doorheen doen.
LikeLike
Ja dat kan ook inderdaad, je kan het helemaal aan je eigen smaak aanpassen! Wij doen er relatief veel knoflook doorheen, meer dan ik in het recept had aangegeven. Wij houden wel van een uitgesproken smaak! Succes!
LikeLike
Als je een flinke hoeveelheid maakt kun je het prima invriezen.
Je kunt het volgens mij ook prima als basis voor hamburgers gebruiken.
Ik heb dat nog niet gedaan, maar probeer het morgen meteen uit.
Heb vandaag namelijk hummus gemaakt met tomaatpoeder er doorheen, en heb dus ruim voldoende om het morgen meteen uit te proberen
Kneden met een ei, amandelmeel, gemalen zaden of broodkruim, ui, allerlei kruiden naar smaak en gemalen wortel.
Heb dat vaak met allerlei restjes gedaan en dat gaat goed.
LikeGeliked door 1 persoon