5 dingen die je kunt doen met (oud) brood

broodNeeeeee! Stop! Niet weggooien!  We verspillen veel te veel voedsel en daar moet echt iets aan veranderen (ik las iets dat we per jaar per persoon 40!kilo aan voedsel weggooien?? Dat kost ons per jaar €140,-) Volgens MilieuCentraal (daar is ook de afbeelding van) verspillen we dus het meest aan brood. De cijfers zijn volgens de bron uit 2016.

Omdat brood de ‘grootste boosdoener’ is, hier een paar tips. Mijn eerste tip is, vries brood in. Brood blijft hierdoor veel langer vers. Haal per keer uit wat je nodig hebt, zo hoef je echt nooit iets weg te gooien. Heb je geen vriezer, koop er dan 1. Weinig geld tot je beschikking? Koop via marktplaats een tafelmodel, of als je in de bijstand zit of andere uitkering hebt, kan de gemeente ook nog helpen vanuit een potje. Informeer daarnaar. Een vriezer is voor enorm veel dingen superhandig. Lees bijvoorbeeld hier wat je allemaal kan invriezen. Andere tip nog, leer je kinderen over voedselverspilling en wat dat voor gevolgen heeft. Hoe vaak ik op de middelbare school mijn brood heb weggemikt, omdat de snackautomaat veel interessanter was of dat we naar de MAC fietsten….. zonde.

Voor nu even geen vriezer voor handen of kinderen die je kan bijspijkeren 😉 de volgende tips!

1. Maak er wentelteefjes van

Hoe maak je lekkere wentelteefjes?

Hoe maak je wentelteefjes? Ik pak even het boek van Henderson erbij, mijn oudste kookboek, die ik zeker 20 jr geleden van mijn moeder kreeg.

Nodig: 25 gr suiker – 0,5 tl kaneel – 1 ei – 2,5 dl melk – 10 sneetjes brood – 50 gram boter of margarine.

Doen: “De suiker met de kaneel vermengen en met het ei loskloppen. Het mengsel met de koude melk verdunnen. De sneetjes brood desgewenst van de korst ontdoen, eventueel schuin doorsnijden en 1 voor 1 door het eimengsel halen. Daarna de sneetjes op elkaar stapelen en nu en dan met het eimengsel bedruipen tot het brood geheel doorweekt is. 5 -10 min. De geweekte sneetjes brood voorzichtig in de licht gebruinde boter in de koekenpan vrij snel aan beide kanten goudbruin bakken. De wentelteefjes dakpansgewijs op een verwarmde schaal leggen en geven met suiker.”

 

2.Maak er croutons van

Hoe maak je simpel en makkelijke croutons?Zelf croutons maken is helemaal niet moeilijk! Je gebruikt je oude brood, besprenkel het wat met olijfolie en zout en doet deze in de oven op 180 graden voor 10 minuten. Check het brood dan even. Is het klaar, snijd het dan in blokjes, anders moet het nog even iets langer. Erg lekker in een zelfgemaakt soepje. Ik vond ook nog op de site van ChicksLoveFood, 5 x  een variatie erop. Ook leuk!

3. Rooster de kapjes in de broodrooster

Geroosterde broodjes maken

Geen woorden meer nodig toch? 😉 Mijn favoriet op de zondagochtend, met lekker veel boter en kaas.

4. Broodpudding maken

Broodpudding maken

Broodpudding is een oud recept en wordt ook wel ‘bodding’ genoemd. Ik heb het vroeger als kind wel eens gehad, ik weet nog dat het zoet was…. Het lijkt op wentelteefjes maar het verschil is dat dit gerecht in de oven gaat. In het recept zit van origine ook rozijntjes in, maar dat is natuurlijk naar ieders keuze.

5. Broodpizza maken

broodje pizza maken? Het kan heel makkelijk

Ik heb nog een heerlijk recept om een lekker pizzabroodje te maken!

Nodig: Brood (liefst oud natuurlijk) bijvoorbeeld een half stokbrood, een pistolet oid. Salami – tomatensaus – champignons – plakjes ham -plakjes kaas – paprika –

Doen: Snijd het brood door, maar niet helemaal, zodat je het brood kan openvouwen, maar niet los ligt van elkaar. (Bij een rond broodje zou ik het wel helemaal opensnijden) Smeer er royaal tomatensaus op, ik gebruik die uit een pakje van €0,40. Geen tomatenpuree, das wel wat heftig voor een brunch ;). Leg dan plakjes ham op het broodje. Bedek het hele broodje met ham. Dan de salami. Bedek de ham met de salami. Leg op de salami de groenten, zoals champignons en paprika. Maak het brood af, door het te bedekken met kaas. 10 minuutjes in de oven op 175 graden (elektrisch).  Klaar is je broodpizza!

Ik vond ook nog dit recept. Via de site het kan wel, (erg leuke website trouwens, zet ik in mijn leeslijst)  een superleuk receptje voor het maken van een broodpizzaatje. Jammie!

Extra tip:

Oude afgebakken broodjes, zoals pistolets en stokbrood, gooien we ook niet weg. Na een dag in de kast bewaren is dat ook niet meer echt heel lekker. Je kan deze broodjes nog even kort in de Airfryer doen (tip! doen wij ook en bespaart stroom van de oven) of even kort in de oven. De broodjes worden daardoor weer knapperig en zijn lekker warm.

Hebben jullie nog tips?

14 gedachten over “5 dingen die je kunt doen met (oud) brood”

    1. Kippen, zo leuk! Ik heb hier wel eens gepolst bij de buren, maar nee, zij vonden het maar niks. Rijtjeshuis, ieniemini allemaal, maar wel een flinke tuin. We wonen te dicht op elkaar. Daarnaast zijn er hier in de buurt bij de boerderijen mensen die wel kippen hebben, kun je ook eitjes halen. Ik koop altijd bio eieren in de winkel.

      Like

  1. Ik bak al jaren zelf ons brood en eens het brood gesneden, verpak ik het per dagporties. Eigenlijk hebben wij nooit oud brood. Vermits ik zelf brood bak, snijd ik het brood met de broodmachine. De kruimels van het broodsnijden vang ik op, laat die drogen (ofwel in de veranda als het warm is ofwel in bakblik op de radiator). Eens de kruimels perfect droog, dan neem ik de deegrol en rol de kruimels plat. Zo maak ik gratis vers paneermeel dat ik dan kan gebruiken in bereidingen.

    Geliked door 1 persoon

    1. Ook een heel goed idee! Zelf brood bakken hebben wij ook een poos gedaan, in de oven en broodbakmachine. Het snijden daarvan eindigde altijd in absurd dikke plakken, dat het gewoon goedkoper is om gewoon brood te kopen. Nu baal ik er steeds meer van dat er op deze wijze veel plastic het huis in komt. Ik ga er nog eens een keer naar kijken. Thx voor de reminder

      Like

      1. Je kan de broodsnijmachine toch instellen op dunnere sneetjes brood zodat het geen dikke plakken zijn.Ik bak elk weekend brood (nachttarief) in een heteluchoven. Toen de kinderen nog thuis woonden en er meer brood verbruikt werd, bakte ik 8 broden ineens (4 naast elkaar op twee baklagen) maar nu we maar met twee meer zijn bak ik er maar vier per weekend en daar komen we mee toe.
        Warmte van de oven heeft nog ’t voordeel dat de chauffage minder aanslaat door de warmte die de oven afgeeft. Vermits ik meerdere broden per oven bak, kan ik de verbruikte elektriciteitskosten ook verdelen over meerdere broden dus niets dan voordelen om zelf te bakken…… Geen extra toevoegingen in het brood en de samenstelling maak je zoals je zelf wil.

        Geliked door 1 persoon

      2. Ik heb geen snijmachine en doe dat met de hand… zijn we niet zo goed in, haha. Het grote voordeel vind ik inderdaad, dat je precies weet wat er in gaat.

        Like

  2. Brood snijden doe je met een goed broodmes, en dan goed zagen, heen en weer, dan werkt het snijden het best. Als brood snijden een probleem is kan je wat hebben aan een elektrisch mes. Ik vind zelf een dikke plak niet erg vervelend,je verbruikt dan minder beleg, bespaart ook weer. Mijn bio-eitjes komen van de boer, in mijn eigen eierdoos. Ik ga expres voor die eitjes naar de boer toe zodat die er wat aan verdiend ipv de winkel. Bovendien ben ik bij de boer goedkoper uit. Win/win dus.

    Geliked door 1 persoon

  3. Met onze zoon wel regelmatig de eendjes oud brood gegeven bij de vijver. Zo leuk. Nu dat onze dochter richting haar eerste levensjaar gaat, is dit ook zo leuk om te doen. Maar boswachter Arjan heeft mij geleerd dit toch niet te doen.

    Geliked door 1 persoon

  4. Gewoon ouderwets goed laten drogen. Malen (bijv staafmixer/koffiemolen/deegroller). En je hebt paneermeel. Kun je ook nog lekker kruiden naar eigen smaak bijv met ’s zomers gedroogde kruiden die je gemalen hebt.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie