Toffe DIY: je eigen shampoo bar

DIY shampoo bar zelf maken! Deze stond al heel lang op mijn DIY lijstje: zelf shampoo maken. Je kan shampoo maken van baking soda en water (vond ik niet erg aantrekkelijk met mijn lange haren), shampoo maken van kokosmelk en olijfolie (oef, wordt dat niet vet?) Van wasnoten kun je shampoo maken (??) of gewoon helemaal geen shampoo meer gebruiken (echt respect voor deze mensen, maar ik wil het graag wassen met zeep….. heerlijk vind ik dat). Totdat ik ooit eens tegenkwam dat je ook shampoo blokken kan kopen, bij Lush bijvoorbeeld, maar oei wat duur! Zeker, als je, zoals ik, op de centen wilt letten, kocht ik dus gewoon Lidl shampoo van €0,80. En dat doe ik eigenlijk nog steeds. Ik vind het leuk om dingen zelf te maken en ging dus jaren geleden al op zoek naar een recept. Niet te moeilijk natuurlijk, daar hou ik niet van.

Waarom zou je je eigen shampoo blok willen maken?

Ten eerste, omdat het leuk is om je eigen dingen te maken. Je maakt zelf iets van grondstoffen uit de natuur, je mag er trots op zijn. Ten tweede, omdat een shampooblok zonder verpakking komt. Heel fijn natuurlijk! Een plastic vrije badkamer, staat ook hoog op mijn lijstje en ten derde, omdat je het zelf maakt, weet je ook precies wat erin gaat! Er zit in ieder geval geen SLS in.

SLS

SLS staat voor sodium lauryl sulfate. Het is een synthetische stof en dit zit in allerlei producten zoals shampoo en zeep, en dat zorgt ervoor dat de shampoo gaat schuimen. Het is een heel sterke reiniger, iets te goed, schijnt. Op deze website kun je bijvoorbeeld lezen wat sls doet en waarom het slecht voor je is.

Lees ook: Zelf tandpasta maken; Ik heb het geprobeerd!

Koude methode…..Warme methode….

Dat is het mooie van zeep maken, je kan de vorm zelf bedenken, de ingrediënten, wat voor vetten erin komen, wat voor luchtje, kortom heel veel keus! Maar ook de wijze waarop, kan op verschillende manieren. Je hebt de zogenaamde warme methode. Bij de warme methode verwarm je dus de ingrediënten, kijk eens bijvoorbeeld naar dit filmpje, het begint goed, maar dan komen de handschoenen in beeld… Begrijp me niet verkeerd, ik vind het prachtig, maar ik vind het ook wel eng om dat zo te maken. Toen kwam ik de koude methode tegen: blijft eng met de gootsteenontstopper van de kruidvat (lye). Dus dat idee heb ik opgegeven.

Recept van Zaailingen

Pasgeleden belandde ik op de website van Zaailingen. Zij beschrijft perfect hoe je zelf een shampoo bar kan maken zonder dat je handschoenen aan moet, zonder gootsteenontstopper èn zonder SLS. Ik besloot het uit te proberen. Volgens het recept van Zaailingen heb je SCS nodig, dat staat voor sodium coco sulfate en is stukken minder schadelijk dan SLS. Het zou minder irriterend werken en minder agressief reinigen. Lees bijvoorbeeld ook dit over SLS en SCS. Daarnaast heb je dan nog wel de schuimende factor in je zeep zitten. Waar koop je SCS? Zaailingen kocht haar lading SCS in Frankrijk, ik de mijne in Duitsland, bij Dragonspice. Ik had geen idee of het echt zou werken, dus ik kocht 100 gram, maar betaalde wel even bijna 10 euro verzendkosten. TIP: wil jij ook zelf shampoo maken, raad ik je aan wat meer SCS in 1 keer te kopen. Ingrediënten voor het maken van 1 blokje zeep: 50 gr SCS, kokosolie, shea butter, wat afgekookt water en etherische olie (ik gebruikte sinaasappel). Ik ging aan de slag, en ik was, letterlijk, met 5 minuten klaar. Om de zeepjes wat uit te laten harden, heb ik het even in de vriezer gedaan, en daarna 2 dagen met rust gelaten. DIY zelf een shampoo bar maken! Ik kocht voor de gelegenheid een siliconen cupcakevorm (€6,- Blokker). Ik dacht een hele lading zeepjes te gaan maken, maar dat viel tegen. Ik vulde 2 halve vormpjes in mijn siliconen cupcake mat. Verdere kosten: Ik moest alles ook kopen, behalve de kokosolie, die had ik nog. Je gebruikt zo weinig van deze ingrediënten, dat ik met een pot kokosolie waarschijnlijk wel 50 zeepjes kan maken, en van de shea butter die ik kocht (Yari, kruidvat), ook zeker wel 25 zeepjes. Het is daarom moeilijk uitrekenen wat 1 zeepje (of 2 halve, zoals ik heb gemaakt) precies kost. Ik ga het proberen.

Totaal voor 1 zeepje: €1,67. (tegenover bijna €10,- voor een zeepje bij Lush)

Lees ook: 6 x budget items voor een goede huidverzorging

Lees ook: Maak je spullen zelf!

Hoe bevalt het?

Kortgeleden ging ik dan douchen met mijn nieuwe zeepje, en ik ben erg verrast over het resultaat! Het schuimde als een gek, en zoveel had ik er niet van gebruikt! Dat vond ik het meest opvallende. Het rook heerlijk, ik was dan ook erg scheutig geweest met de etherische olie. Bij het uitspoelen voelde mijn haar wel heel stroef, dus schoon. De dag erna was mijn haar vrij zacht, gewoon normaal eigenlijk. Ik had nog wel een beetje crèmespoeling gebruikt, omdat mijn haar heel dik is en erg lastig door te kammen na het douchen. Bij het vasthouden van het zeepje, worden je handig ook vettig, maar dat trekt snel weer in. Ik bewaar mijn zeepje in een zeepbakje in de douche, de andere, die ik nog over heb, in een bakpapiertje in de voorraadkast. Ik ben heel erg blij hiermee en dat betekent voorgoed het einde van de plastic shampoofles! Yess! Verder is het ook heel leuk om deze zeepjes te maken en cadeau te geven. Bakpapiertje eromheen, een mooi lintje en klaar! Perfect voor Sinterklaas, Kerst, verjaardagen of gewoon zomaar.

Wat voor shampoo gebruiken jullie?

23 gedachten over “Toffe DIY: je eigen shampoo bar”

  1. Ow, leuk! Ga ik zeker een keer maken.
    Ik koop ingrediënten meestal bij De hekserij(online) Zij hebben Cocoglucoside. Die wordt bv door het merk Weleda en babyproducten gebruikt.
    “Cocoglucoside is de mildste reiniger die we kennen en wordt gemaakt van Kokosolie en/of Tarwekiemolie en suikers. De stof irriteert het minst van allemaal en is biologisch afbreekbaar. Doordat het zo mild is, reinigt deze stof ook minder goed. Door de mildheid is het zeer geschikt voor babyproducten en producten voor de gevoelige huid. ”
    Veel info over duurzame zeep/shampoobestandelen vind je hier: http://www.gewoon-duurzaam.nl/verzorging/natuurlijke-shampoo/

    Geliked door 1 persoon

    1. Top! Dankjewel!Heel interessant dit. Ik keek eigenlijk nooit echt goed naar wat er allemaal in verzorgingsproducten zat. Als je eenmaal weet wat voor schadelijke stoffen je allemaal op jezelf smeert, wil je het liever zelf maken.

      Like

      1. Ik heb het artikel gelezen over shampoo, Greet. Heel interessant. Ik zet de website bij mijn leeslijst. Er staat nog veel meer op waar ik wat over wil weten. Dankjewel!

        Like

      2. Vraagje, ik kan dus ook niet tegen scs of iets waar maar een beetje kokos in zit, of schuimt, is daar ook een alternatief voor?

        Geliked door 1 persoon

  2. Heyy…. vraagje. Ik heb gelezen hoe het je bevalt. Maar dat was naar maar 1x douchen. Gebruik je het nu nogsteeds nof niet meer. En zo neit waarom niet meer? Gewoon omdat je de tijd er niet meer voor hebt om te maken of omdat het niet meer bevalt. Ik wil het namelijk ook maken maar ik zie zoveel recepten en ik wil weten of dit echt een goed recept is.

    Geliked door 1 persoon

    1. Jazeker gebruik ik het nog. Het haar wordt wel stroef als he het uitspoelt. Haar is nu zacht, gewoon zoals normaal. Je doet erg lang met een shampoobar en je hoeft het dus niet vaak te maken. Ik ben vooral blij ook dat ik geen shampooflessen meer hoef te kopen. Het maken was zo gepiept, echt stelt niks voor. Dit is echt een prima recept en het schuimt zelfs. Zoals vermeld zijn de verzendkosten zowel uit Fr en Dld wel hoog, ik zou iets meer bestellen evt. Succes!

      Geliked door 1 persoon

      1. ik kan dus nergens de hoeveelheden van de spullen vinden. of doe je maar wat ?

        Like

      2. Uiteraard doe ik niet zomaar wat, de exacte hoeveelheden vind je terug op de website van zaailingen, vermeld in het artikel. succes!

        Like

  3. Interessant stukje! Ik vraag me alleen wel af waarom je SCS gebruikt, terwijl in het artikel over sls staat dat SCS net zo slecht is als sls?
    Is daar geen ander alternatief voor?

    Geliked door 1 persoon

    1. Ik dacht juist dat het minder schadelijk was dan sls, omdat scs gemaakt is van koksolie. Sls is gemaakt van palmolie. Zeer schadelijk voor het milieu. Op je vraag of er een alternatief is, voor de schuimende factor, is er naar mijn weten geen alternatief. Je kan ook een shampootje maken van bakingsoda bijvoorbeeld, maar verreweg alle schuimende producten, ook tandpasta bijv, bevat sls.

      Like

      1. Volgens mij is SLSA juist de goede variant, met goed reinigend- en schuimend vermogen. Wellicht is dat het juiste vervangmiddel?

        Like

  4. Hoi,

    Heb het een tijdje geleden ook gemaakt. Wat ik echter vind is dat het niet heel hard wordt, en dus en beetje breekbaar / korrelig blijft. Vind het wel lekker in gebruik. Had sandelhout / rozemarijn en ylang-ylang e.o. gebruikt. Ik gebruik appel cider azijn om na te spoelen, prima resultaat!

    Geliked door 1 persoon

  5. gaaf hoor zelf maken als ik ooit eens tijd heb… ik bestel ze nu altijd bij softnaturals die zijn ook handgemaakt alleen niet door mij hahah maar ook echt heel fijn

    Geliked door 1 persoon

  6. Leuk zeg! Ik wil ook eens kijken naar het maken van shampoobars! Ik was nu met kikkerewtenmeel en dat bevalt ook verrassend goed. Maar als ik lui ben gebruik ik een bar en dat is ook heel fijn.

    Ik maak al lang veel verzorgingsproducten zelf, ook zeep en heb me ook al wat verdiept in shampoo. Ik dat je 2 dingen waar door de war haalt.
    * Een shampoozeep is echt een zeep, dus gemaakt door vetten te laten verzepen dmv loog. Dat kan cold process, op kamertemperatuur en dan 6 wk laten verzepen, of hot process waarbij de massa in bv de oven wordt verzeept en gelijk klaar is.
    * Een shampoobar is geen zeep maar een andere stof, meestal korrels (bv scs, sci, sls, slsa) die je alleen maar met andere ingrediënten hoeft te mengen en in een mal laat hard worden.

    Mijn favo infobronnen zijn Humblebeeandme, Lafilledelamer en LisaLise, deze heeft er een boek over geschreven en info op haar blog.

    Happy making! Groetjes van Suhela

    Like

Plaats een reactie