Uitvaartverzekering, doen of niet?

UitvaartverzekeringAfgelopen jaar is iemand in mijn directe kring overleden…. plotseling en zeer onverwacht, nog jong ook. Nooit had ik zo dichtbij de rollercoaster van de dood meegemaakt, terwijl ik professioneel al op heel wat begrafenissen ben geweest. Dit was nieuw voor mij.

De persoon in kwestie, bleek geen uitvaartverzekering te hebben, en dat is behoorlijk shit als je daar achter komt als directe familie. Het verdriet wat je hebt wordt overschaduwd door financiële afwikkeling van de begrafenis/ crematie zelf. Je moet nu bij elk vraag denken; “wat gaat dat kosten?” en “kunnen we dat wel betalen?”

Ik heb zelf een uitvaartverzekering afgesloten toen ik begin 20 was. Op school, tijdens studie, werd die vraag ook al eens een keer gesteld, “Wie van jullie heeft een uitvaartverzekering?” Ik en nog iemand anders staken hun hand op, van de ruim 20 jongelui in de klas, maar 2 die een uitvaartverzekering hebben.

De overweging was om mijn familie niet met kosten te laten zitten voor het geval ik toch jong zou overlijden. Ik ben nog altijd blij dat ik hem heb afgesloten. Hij loopt in 2034 af, dan is hij helemaal betaald. Het bedrag staat nu op ong €9000,- en groeit mee. (hopelijk voldoende) Tegen de tijd dat ik oud en grijs ben, zullen mijn nabestaanden veel meer geld nodig hebben om mij te kunnen begraven.

Waarom zou je wel of niet een uitvaartverzekering afsluiten? Ze zeggen altijd, dat is de enige verzekering die je zeker weten gaat gebruiken. Hoe vroeger je hem afsluit, hoe goedkoper hij is. Ik betaal dus al jaren een tientje in de maand, en hij stopt ook een keer. (looptijd van 30 jaar). En daarna groeit het bedrag nog steeds mee, als het goed is.

Sommige mensen willen geen verzekering, maar sparen zelf voor hun uitvaart. Dat is leuk, als je van het geld af kan blijven, en je moet genoegen nemen met zo goed als geen rente op dit moment. Sommigen zetten hun geld vast in deposito’s tegen meer rente. Wel groot nadeel; mocht je dan overlijden, kan je familie er misschien niet bij, maar er zijn banken die uitzonderingen maken. Kijk daar dus goed naar, mocht je dit overwegen.

Een uitvaartverzekering is geen overlijdensrisicoverzekering, die sluit je af bij een hypotheek. Dat gaat alleen op voor het huis en dat je nabestaanden evt in het huis kunnen blijven wonen.

Een uitvaart kost al gauw €7000,-, vaak meer. In het geval van mijn familielid konden we af met een schamele €5000,-. Maar dan heb je geen condoleance, rouwadvertentie, koffiekamer, kaarten etc. Het was erg budget, maar wel heel mooi. Gelukkig konden de uitvaartondernemers daar rekening mee houden en dat hebben ze dan ook keurig gedaan.

Zijn jullie verzekerd? Of sparen jullie evt zelf of heb je niets geregeld?

12 gedachten over “Uitvaartverzekering, doen of niet?”

 1. Nee, we sparen zelf. Ik verzeker alleen risico’s die ik niet zelf kan betalen (huis/ziektekosten/WA) en dit kan ik nu juist prima betalen.

  Like

  1. Sommige mensen willen niet gecremeerd worden, als er iemand in je omgeving overlijdt wil je toch graag rekening houden met diens wensen. 5000 euro is echt niet veel. Daar alleen al zat 1600 gemeentekosten bij, zoals een plekje en 10 jaar “huur”. Verschilt per gemeente.

   Like

 2. Verder wil ik ook opmerken dat er geen moment in me is opgekomen om te googelen naar budget begrafenis, ik heb even gekeken, 1800 euro en daar zitten de gemeentekosten niet bij. Als iemand is overleden wordt je overrompeld door regelwerk. Voordat je het weet zit de uitvaartondernemer al aan je keukentafel, die kosten moet je ook betalen.

  Like

 3. Ik hád een begrafenisverzekering, toen ik zelf nog geen geld had. Inmiddels heb ik ‘m opgezegd en daar ook een beetje geld uit teruggestort gekregen. Voor die tien jaar “dekking” was het uiteindelijk niet al te duur.

  Wat ik erg vervelend vind, is dat er begrafenisverzekeringen bestaan waar je eigenlijk niet meer van af kunt, zoals de Dela verzekering die mijn vriend heeft. Hij mag wel stoppen met premie betalen, maar er blijft een klein bedragje in een potje bij Dela zitten … wat dan uitgekeerd wordt als hij dood is. Het groeit vast niet mee met de inflatie in de tussentijd.

  Gelukkig had ik zelf per ongeluk een goeje gekozen, waarbij dus het spaarbedrag aan mij overgemaakt werd toen ik ‘m annuleerde.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb ook even gekeken naar wat er gebeurt als je bijvoorbeeld overstapt of opzegt. Dat kan haast niet, bij opzeggen krijg je en fractie terug van wat je ingelegd hebt. En bij overstappen heb je straks 2 verzekeringen, wat helemaal niet handig is.

   Like

 4. Mijn ouders hebben bij geboorte een verzekering afgesloten. Daar hoeft nu al enige jaren geen premie meer voor betaald te worden. De waarde is ongeveer 2000,-. De rest heb ik op een spaarrekening staan. Voor mijn man geldt hetzelfde. Voor mijn beide kinderen heb ik een verzekering afgesloten. Als deze na 30 jaar premie vrij is kunnen ze zelf kijken of ze nog willen bijverzekeren / sparen. Zodra ze het huis uitgaan en werk hebben zet ik de premiebetaling over op hun naam.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik heb er ook eentje en betaal al jaren zo’n elf euro per maand. Het was geen bewuste keuze, mijn ouders zijn ‘m voor mij gestart en ik heb hem op een bepaald moment overgenomen. Maar vind ’t wel fijn dat ‘ie er is en ik mijn nabestaanden niet op kosten hoef te jagen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik heb er wel een, afgesloten door mijn ouders. Inmiddels premievrij, en het bedrag groeit gewoon door.

  Ik zou gaan voor een geldverzekering, omdat deze flexibeler is (baas over eigen geld) en je dus niet gebonden zit aan een uitvaartorganisatie.

  Daarnaast: mocht je zelf sparen en onverwacht in de bijstand terecht komen moet je dat potje gaan opeten over een bepaalde grens, terwijl je een uitvaartvaartverzekering gewoon mag houden…

  Like

  1. Ja dat is ook helemaal waar! Echter zijn dit soort verzekeringen waar mensen dan ook meteen op besparen als ze het moeilijk krijgen, want “je komt toch wel onder de grond” 😉 Premie van mijn man is ook al premievrij, afgesloten toentertijd door zijn ouders en ook die groeit idd door. Ikzelf heb ook een geldverzekering, tot 2034 dan is het klaar.

   Like

 7. Wij hebben ook beide een uitvaartverzekering. Mijn ouders lieten mij die afsluiten zodra ik 18 werd. Mijn schoonouders hadden er een voor mijn man maar die is afbetaalsd. Alleen is die bijna niets waard dus mijn man heeft een nieuwe afgesloten. De kinderen staan bij mij op vanaf hun geboorte en zijn gratis verzekerd voor hetzelfde bedrag als mij.
  Buiten de financiële kosten die gedekt zijn vind ik het vooral een fijn idee dat mijn wensen zijn vastgelegd en dat mijn nabestaanden nergens aan hoeven te denken. De Yarden regelt veel meer dan de uitvaart, ze zeggen ook abonnementen en andere verzekeringen op.
  Geen rompslomp voor mijn nabestaanden maar gewoon tijd voor hun verdriet en rouw.
  Zo’n verzekering is niet alleen een geldkwestie.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: