Op de vega tour! Dit recept maken we vaker, maar dan met kikkererwten of linzen uit blik. Nu had ik nog linzen, gedroogde, in mijn keuken staan en die wil ik ook eens opmaken.
Ik heb het recept ooit eens ergens gevonden, maar mijn eigen draai aangegeven.
Komt tie! Nodig voor 4 personen:
- 400 gram linzen, gekookt en gaar of uit blik. Bij blik uit laten lekken.
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 2 eieren
- klein beetje citroensap, liefst vers, maar een paar druppels uit zo’n flesje kan ook.
- 40 gr geraspte kaas
- 100 gram wortel
- 50 gr bread crumbs (of paneermeel als je dat hebt)
- optioneel koriander, verse. hoeft niet perse.
- peper en zout
- 4 zachte broodjes/ pitabroodjes / geroosterde boterhammen, wat je in huis hebt.
- handjevol spinazie verse of sla
- 3 tomaten
- optioneel: avocado voor op het broodje
- optioneel :uienringen voor op het broodje
Extra nodig: een keukenmachine. Als je zelf de wortel raspt en de linzen fijnprakt, dan worden de burgers niet zo fijn, maar dat maakt voor de smaak niet uit. Ik denk dat het zonder machine ook wel kan, maar dat kost wat meer tijd, en je hebt meer bite.
Doen!
- Als je de linzen zelf moet koken, moet je ze eerst goed afspoelen, tot het water helder is. Dan kook je ze minimaal 30 minuten, totdat ze zacht zijn.
- Doe de wortel, ui en knoflook in de keukenmachine en maal fijn. Voeg dan de linzen toe, samen met het citroensap, koriander en kaas en maal tot een fijne massa.
- Meng het mengsel dan met het ei, peper en zout.
- Schep de bread crumbs erdoor tot er een stevige, niet al te plakkerige, massa ontstaat. Beetje bij beetje, anders wordt het misschien te droog.
- Vorm 8 burgers van het geheel, 2 per persoon. Niet te dik, anders wordt het niet erg krokant, en blijft het middenstuk erg zacht.
- Laat de burgers dan minimaal 30 minuten opstijven in de koelkast. (of even snel in de vriezer als je haast hebt)
- Bak de burgers in circa 8 a 10 minuten mooi bruin, met een krokant korstje.
- Maak de broodjes op met tomaat, sla/ spinazie, kaas, misschien wat ketchup en mosterd. Ik vind het met uienringen ook nog erg lekker. Wij hebben ze met pitabroodjes gegeten, omdat we dat nog hadden.
nb. blijf je met veel “beslag” zitten, omdat je kleine burgertjes maakt? Maak het dan gewoon op en vorm er burgers van, bak ze op, en vries ze in. Zo voorkomen we voedselverspilling!
Eet smakelijk!