Plasticvrij winkelen, een uitdaging

plastic vrij winkelen tips tricks ervaringen

Afgelopen week deed ik boodschappen bij de Lidl. Ze hadden een poos terug van die mooie netjes te koop (iets met sacks?) en dat had de AH ook. “Mooi”, dacht ik, “dat gaat de goede kant op!” Maar tot mijn verbazing, lag er veel meer groente dan anders in het plastic in het schap. Wanneer stopt men eens met het onnodig verpakken van de groente en fruit?

Iedereen praat over het ‘verpakkingsvrij’ winkelen. Na lang erover gediscussieerd te hebben, is dat voor ons niet haalbaar. Wij vinden wel, dat we veel te veel plastic artikelen in ons huis hebben. De oranje container zit steeds na 3 weken vol. Het scheiden van afval is allemaal mooi, maar het merendeel wordt nog steeds niet gerecycled. Het is daarom belangrijker om plastic zo veel mogelijk te vermijden. Dat bespaart geld en grondstoffen en het is veel beter voor het milieu. We gaan daarom nog beter op ons verbruik van plastic letten!

Waarom is verpakkingsvrij winkelen voor ons niet haalbaar?

Ten eerste hebben wij geen verpakkingsvrije winkel in de buurt, de dichtsbijzijnde zit geloof ik in Groningen en dat is hier ver vandaan. Ten tweede, ik heb gewoon niet de tijd om stad en land af te lopen voor mijn boodschappen. Het liefst doe ik 1x per week de boodschappen en dan ook nog het liefst in 1 winkel, maar voor deze uitdaging trek ik wat meer tijd en geld uit. Dat is ook het probleem van de meeste mensen, denk ik. Ze hebben de tijd niet,  en het is makkelijk, dat als je toch in de supermarkt bent, je toch even dat ene dingetje in plastic toch maar meeneemt.  Verder hebben wij ook geen geluk met een boerderijwinkel dicht in de buurt, ondanks dat we in een dorp wonen, dicht bij heel veel boerderijen.

“Uitdaging: Een maand lang plastic-vrij boodschappen doen”

De uitdaging levert mij meteen kopzorgen op. Ik weet eigenlijk nu al dat dit meer geld gaat kosten, dan ik normaal uitgeef, maar dan zullen we wat betreft het menu misschien wat concessies moeten doen. Verder hoop ik dat ik de tijd heb om alles zelf te maken, want daar komt het eigenlijk wel een beetje op neer. Brood zal ik zelf moeten maken, de koekjes voor mijn kinderen, plantaardig melk zelf maken. En op zich zijn het geen grote klusjes, maar alles samen…. Toch lijkt mij dit wel een hele leuke uitdaging en ik hoop dat het we het natuurlijk veel langer dan 1 maand kunnen volhouden.

Er zijn wel wat spelregels….

  1. Etenswaren wat in papier komt, mag. Denk aan hagelslag, bloem, rijst, havermout, dat soort zaken (anders is het echt niet te doen)
  2. Etenswaren wat in glas komt, mag. Denk aan groenten, groentepotjes voor de kleine, ranja enz. Ik wil ook wat glas bewaren als voorraad voor bijvoorbeeld DIY crèmes en dergelijke. Dus het glas wordt hier weer hergebruikt.
  3. Probeer zoveel mogelijk zelf te maken. (Dat wordt nog wat)
  4. We gaan niet tot het uiterste. Ik koop bijvoorbeeld yoghurt voor mijn kinderen als toetje. Ik kijk wel naar het zelf maken, maar als ik het nodig heb, koop ik gewoon een pak. Ook wc papier zal een uitdaging worden. Dat komt standaard in plastic. Koffie, zit in een vacuümverpakking, soms in plastic, soms moet het in de restafvalbak. Flesvoeding komt ook in zo’n verpakking. Koop ik gewoon, want dat heeft mijn kleine nodig. Ook luiers.
  5. Etenswaren verpakt in plastic mag niet, tenzij ik het al in huis heb. Ik heb bijvoorbeeld al pasta en rijst in huis. Kleine pakjes met tomatensaus, blikjes tonijn. Dat maak ik gewoon op. Wat eenmaal op is, moet dan wel plasticvrij gekocht worden.
  6. Onder plastic versta ik ook ander PMD materiaal, zoals blik en papier/karton waar bijvoorbeeld de melk inkomt.

Wat staat er op het menu de eerste week?

Weekmenu week 1

Donderdag – Aardappelen+ doperwten + vissticks

De aardappelen heb ik nog, die zitten in een grote zak plastic. Zijn wel bijna op en moet ik binnenkort nieuw kopen. De doperwten komen in glas. De vissticks zitten in een papieren doosje en zijn MSC keurmerk.

Vrijdag – Zelfgemaakte pizza,  met courgette, paprika, tonijn, tomatensaus, geraspte kaas.

Mijn man kookt. Hij maakt pizza ‘from scratch’. Hij maakt het deeg zelf van bloem en water. (en nog wat dingen). De groenten zijn allemaal plasticvrij gekocht. De tonijn in blik, hadden we nog, evenals de tomatensaus in PMD karton en geraspte kaas, in plastic zakje.

Zaterdag – Stamppot Wortel / Ui

Omdat onze dochter meer en meer gaat mee – eten met ons, maken we vrij simpele dingen zonder al te veel poespas, omdat zij vrij snel krampen krijgt en een zeer buikje. Vandaag dus stamppot aardappelen. Aardappelen nog uit de zak die is overgebleven, met wortelen die plasticvrij zijn gekocht, evenals de uien. De uien voegen we uiteraard pas later toe ivm dochter. Geen vlees. We eten helemaal geen vlees deze week, want dat komt standaard in een plastic verpakking. We besloten het helemaal weg te laten. (overigens komen vleesvervangers en tofu ook in plastic, dus dat is geen optie)

Zondag – Pasta, macaroni uit de vriezer.

Overgebleven kliekje uit de vriezer.

Maandag – Zelfgemaakte groentesoepje met brood

Van de overgebleven groenteafval (wortelen/ bospeen met loof, courgette, paprika, prei) trek ik een lekker soepje. Ik gebruik een bouillonblokje en daar zit zo’n foliepapiertje omheen. (?? hoe vervang je dat??) Ik maak daarbij mijn eigen brood. We hebben een broodbakmachine en dat is voor ons ideaal. We hoeven er verder niet naar om te kijken, de machine doet alles voor ons. Het brood bewaren we in de vriezer, in mijn eigen gemaakte broodzak 🙂 . Daar blog ik later nog over.

plasticvrij boodschappen doen, plastic vrij
zoals je ziet staan er nog wel items op mijn aanrecht met plastic erom heen, zoals kattenvoer & gist.

Dinsdag – Rijst met groenten, zelfgemaakte pindasaus en gebakken ei.

Rijst koop ik altijd in een kartonnen verpakking, liefst meteen een grootverpakking want we eten best wel veel rijst. Rijst in bulk kun je bijvoorbeeld bij de biologische toko kopen, maar ik vind het net zo makkelijk om dat bij de supermarkt te doen, aangezien ik er toch kom.  Daarnaast eten we er groenten bij die ik eerder al plasticvrij had gekocht, zoals prei en courgette. De pindasaus maak ik uiteraard ook zelf, met een beetje knoflook en sambal (dit zit wel in een plastic flesje, ooit eens gekocht). De eieren koop ik altijd biologisch.

Woensdag – Gekookte aardappelen met spinazie en ei + zelfgemaakte vegan jus.

Vandaag eten we weer gekookte aardappelen (dat is makkelijk staafmixen voor onze dochter) met spinazie, dit koop ik in karton, maar zou ook vers kunnen. We eten er graag een eitje bij. Daarnaast wil ik jus maken, maar dat komt in zo’n zilverfolie – achtige verpakking en ik dacht: ‘dat moet makkelijker kunnen!’ en vond een recept voor vegan jus. Ik blog hier later nog over.

Kijk ook eens op mijn Pinterest voor meer inspiratie!

Problemen waar ik tegenaan zou kunnen lopen

Noten

Bij het bestellen van mijn noten,  komen de noten altijd in een plastic bulkverpakking. De noten die ik bestel, zijn daar het goedkoopst. De noten in het lokale notenwinkeltje zijn behoorlijk aan de prijs, daarom koop ik ze daar normaal niet, maar de Lidl heeft ook noten die je in je eigen bakje kan tappen.  Daar heb ik eigenlijk nog nooit naar gekeken, ik dacht dat het qua prijs niet zoveel uitmaakte. Ze hebben dan weer helaas geen gewone pinda’s, waar ik pindakaas mee kan maken.  Mogelijke oplossing –> tappen in een bakje bij de Lidl.

Melk

Melk. “Melk is goed voor elk!” Dat zeggen wij altijd tegen onze zoon, terwijl dat niet helemaal waar is natuurlijk, maar goed, wij zijn er mee opgegroeid. Plantaardige melk is wèl goed voor elk. We probeerden hem al eens aan de amandelmelk te krijgen, maar dat vond hij erg vies. Mijn man drinkt soja, dat vind ik dan weer vies. Ik ga proberen andere soorten melk te maken en zal daar later over gaan bloggen.

Toiletpapier

Toiletpapier komt in een grote zak plastic. Het plastic is vaak ook niet eens recyclebaar helaas. Daarom is het nodig om dit aan te passen. Rondje Google leert me dat toiletpapier wel verkrijgbaar is in papier. Daar ga ik naar kijken.

Aardappelen

De aardappelen zitten in een grote zak met plastic. Er is geen boer in de buurt die dat los verkoopt, dacht ik. Ik ga eerst bij de groenteman kijken of hij het los heeft. Zou fijn zijn. Anders ga ik nog even op de markt kijken bij een dorp in de buurt.

Je ziet, je moet wel creatief zijn met waar je de spullen koopt, en dat kost veel meer tijd dan ik normaal spendeer aan boodschappen doen. Nu dochter groter wordt en mee kan op de fiets, wordt het voor ons natuurlijk wel makkelijker om even snel nog een boodschapje te halen.

Dan blijft nog over de geld kwestie. Doordat wij hier maar 1 pinapparaat hebben in het dorp, en die de helft van de tijd ook nog kapot is, pinnen we onze boodschappen in de winkels. We merken wel dat het daardoor makkelijker is om geld uit te geven, in plaats van het geld te tellen en beseffen dat het weekgeld bijna op is. Ik zal vanaf heden dan ook de boodschappenbedragen bijhouden. Voor deze week heb ik bijvoorbeeld wel extra maizena gekocht, baking soda, bloem en haver, omdat ik dat niet direct op voorraad had en niet voldoende voor alle ideeen die ik nog wil uitvoeren ;). Ik vind het fijn om altijd wat achter de hand te hebben.

In mijn volgende blog over dit onderwerp een nieuw weekmenu en beschrijf ik het kopen van boter & margarine, kaas, yoghurt, biologisch fruit, kruiden en koffie. Verder zal ik dan ook de ervaringen beschrijven van deze eerste week cold turkey afkicken, voor zover mogelijk, van plastic! Daarnaast zal ik opschrijven wat we aan boodschappen hebben uitgegeven.

Hebben jullie al ervaring met het plastic vrij / verpakkingsvrij winkelen? Ik hoor heel graag jullie ervaringen via de comments!

Lees hier deel 2 terug, en hier deel 3.

19 gedachten over “Plasticvrij winkelen, een uitdaging”

  1. Leuke je blog!
    Ik probeer ook zoveel mogelijk plastic te vermijden, maar vind t zo lastig. Wat je zegt we hebben de tijd gewoon niet om elke winkel langs te gaan, omdat ze niet naast de deur zitten.
    2 maanden geleden heb ik n app geïnstalleerd; spendee . Super handig voor als je alles pint, maar wel een budget in gedachten hebt waar je niet overheen wil gaan. Ik zit dus bijna elke dag op mijn bank app om bedragen over te zetten naar ‘spendee’ . (Het kan ook automatisch, maar dan moet je er voor betalen en in het kader van besparen doe ik het wel handmatig 😉

    Succes met je uitdaging en ik ben benieuwd naar je volgende blog.

    Grtzz Eveline

    Geliked door 1 persoon

    1. Dat klopt inderdaad, alleen brood bij de bakker is wel ongeveer 3x zo duur…. We willen ook nog graag op de centjes letten 😉 Ik kan al wel zeggen dat het eigenlijk weinig moeite kost om het zelf te bakken. We bakken het brood s’nachts.

      Like

  2. Zelf maken scheelt veel. Basisproducten zitten vaak niet in plastic. Ik had op zondagen altijd keukendag. Broden voor de rest van de week bakken, wat koekjes, ovenschotel voorbereiden …Ja ik was er de hele dag druk mee maar als alleenstaande moeder en werkend moest ik wel. Zo aten we smaandags kliekje van zondag, dinsdags een ovenschotel die ik zondag al voorbereid had, woensdag soep, donderdag brood met wat lekkers. Vrijdag en zaterdag kookte ik gewoon en dan zondag weer een keukendag.
    Ik snap één ding niet wat je schrijft, je kinderen drinken dus geen melk, want dat vind je slecht, maar je bent dan wel van de yoghurtjes voor je kinderen? Ik snap het echt niet. Yoghurt is toch ook een dierlijk melkproduct.
    Fruit is ook een goed toetje,ik maakte fruitsalade, banaan sinaasappel,appel, en dat snijden in een grote schaal. Staat fleurig en op die manier eten kinderen er beter en met meer plezier van. Ook na school kregen ze een bakje fruitsalade.
    Je kan zelf een broodzak kopen of maken, van een theedoek ofzo, en die meenemen nar de winkel en daar je brood van de supermarktbroodafdeling in doen. Als je zelf brood maakt is meel in bulk bij een molen kopen wel handig, al is het alleen al omdat dat in papieren zak geleverd wordt. Bij aardappelenbezorgen punt nl kan je aardappels thuis laten bezorgen, in jute zakken. Of het dan nog zo duurzaam is weet ik niet, vanwege het bezorgen bedoel ik. Maar het kan dus wel.

    Geliked door 1 persoon

    1. Slecht is wel een groot woord hoor. Ik schreef ‘melk is goed voor elk!’dat was de slogan vroeger, de zin daarna schrijf ik dat ‘dat niet helemaal waar is’. Mijn kinderen krijgen gewoon melk, ten eerste omdat mijn oudste melk lekker vind en de jongste krijgt flesvoeding (ook gemaakt van dierlijk melk) (Ik heb een poosje borstvoeding gegeven, maar doordat zij niet goed dronk liep de voeding al snel terug). De calcium en eiwitten die in melk zit, is goed voor kinderen (tenminste ik weet niet anders) Op de leeftijd van mijn zoon, heeft hij eigenlijk helemaal geen melk meer nodig, dus in principe zou hij het niet hoeven drinken. Daarnaast is de productie van melk natuurlijk niet zo goed voor milieu, in die zin dat het zorgt voor veel CO2 uitstoot. Dat is wat ik bedoelde met ‘niet helemaal waar’. Daarnaast krijgen mijn kinderen yoghurt, gewoon uit een pak, niet die zoete danoontje dingen, maar doodnormale yoghurt. Dat is inderdaad ook gemaakt van dierlijk melk. Ook weer vanwege de eiwitten en calcium die mijn jongste nodig heeft. Zij drinkt daarnaast erg weinig melk uit een fles, vandaar op deze wijze bijvoeding. Voor mij en mijn oudste zou plantaardig melk een goede vervanger zijn. Zelf maken scheelt ook behoorlijk in de kosten. Het zou een win – win situatie zijn.

      Verder ben ik het helemaal met je eens over het zelf maken, dat scheelt inderdaad veel plastic. Er staan nog zeker een 5 tal gerechten/ dranken op de planning om te proberen om zelf te maken. Daarnaast scheelt het ook veel geld in de portemonnee, omdat we ons nu echt aan het weeklijstje houden (soms deden we nog wel eens een pizza dagje ofzo tussendoor) Van de aardappelen wist ik niet! (Toch handig deze website, hahaha) de groenteman wou al een zak losmaken, maar dat schiet dus niets op. Ik heb aangegeven dat niet te willen. Ik heb ook al eens gekeken naar een molen, maar ook die hebben we niet in de buurt. (gek is dat, ik woon op het platteland) Dus ik koop dan nu maar 1 kilo zakken bij de super. Wel veel papier, maarja, wat moet je anders?

      Bedankt voor je reactie! Super!

      Like

  3. AH heeft poederbouillon in glazen pot,merk is Biotoday, en ze hebben ook A.Vogel bouillonpoeder…die vind ik zelf erg duur en depot is van plastic. Jacob Hooy Bouillon Poeder kan je online kopen, per kilo, zit in papieren zak.
    Verder is er natte bouillon, glazen potten met geconcentreerde bouillon/fond. Die van de kleine soepfabriek wel lekker. AH heeft eigen merk en Struik. Lidl heeft ook natte bouillon, in glazen potten,merk Kania.
    Zelf doe ik meestal zelf bouillon maken en in laten koken tot een fond en dat invriezen in ijsblokjesvorm, zodat ik altijd wat bouillon kan pakken, ook kleine beetjes.

    Geliked door 1 persoon

    1. Ten eerste wat een leuke blog. Ik vroeg me alleen af of je ook op de hoogte bent van wasbare luiers (en wasbare billendoekjes)? Wij gebruiken dit nu bijna een jaar voor onze dochter en dit bevalt ons prima. Naast het feit dat het de enorme afvalberg verkleint zou het ook financieel aantrekkelijk zijn, zeker bij een eventuele tweede (of derde).

      Geliked door 1 persoon

      1. Hoi Anne! Uiteraard ben ik daarvan op de hoogte. Helaas kan mijn jongste niet tegen wasbare luiers (eczeem en continue lekkage) waardoor we uiteindelijk meer kosten en tijd kwijt waren. We zijn toen weer overgestapt op gewone luiers. Vonden we heel jammer maar is niet anders. Ik heb meerdere keren geschreven over dit onderwerp. De wasbare billendoekjes hebben nog steeds in gebruik en gebruiken we zo min mogelijk van die wegwerpdoekjes.

        Like

  4. Het is een mooi streven om zo min mogelijk plastic te gebruiken. Doe ik ook. Maar dat dan vervangen door papier en glas is toch ook niet zo’n goed idee. De fabricage , ook hergebruik, is behoorlijk milieuvervuilend, zo mogelijk nog erger dan plastic. Het enige dat papier voorheeft op plastic is dat het afgebroken wordt mocht het in de natuur terechtkomen. Dus zaak om plastic goed in te zamelen. Dan glas, hetzelfde verhaal, fabricage milieu onvriendelijk en daar komt dan nog het vervoer bij. Omdat glas vele malen zwaarder is kost het veel meer brandstof om in glas verpakte produkten te vervoeren. Groente en fruit is plastic verpakken wordt veelal gedaan en beschadeging en vroegtijdig bederf tegen te gaan en dus een hoop verspilling omdat het weggegooid moet worden. Ik weet niet wat erger is, voedsel weggooien of een plastic zakje op de juiste manier weggooien.

    Geliked door 1 persoon

    1. Interessant! Ik dacht juist dat glas nog altijd beter was dan plastic, omdat glas oneindig hergebruikt kan worden, tegenover plastic wat vaak niet eens gerecycled kan worden en daarom verbrand. Goed scheiden is voor de gemeente een flinke geldbesparing, niet eens voor het recyclen dacht ik. Om zero waste te gaan is onmogelijk, dan zou er een verpakkingsvrije winkel moeten komen en dat zie ik de komende tijd hier nog niet gebeuren. Overal met de auto naartoe gaan is ook niet echt milieuvriendelijk. Daarnaast snap ik dat sommige fruit en groente kwetsbaar zijn, maar waarom moeten uien in een netje? Waarom moeten wortels in een plastic zak? de komkommers? Gek genoeg zitten de courgettes nooit in plastic, terwijl die kwetsbaarder zijn dan komkommer. Er zou wel meer duidelijkheid mogen komen vanuit overheden of organisaties wat er precies met ons afval gebeurt, en waarom sommige zaken zo verpakt worden. Ik weet ook niet goed wat erger is, ik weet wel dat ik het juiste wil doen.
      Lees dit artikel ook eens: https://www.ftm.nl/artikelen/bloemenveiling-verdient-miljoenen-aan-plastic-afvalberg?share=1
      misschien wel interessant! Dank voor je reactie! 🙂

      Like

      1. Ik snap sommige dingen ook niet hoor. Komkommers worden mss sneller slap waardoor ze blijven liggen?
        Ik probeer ook zoveel mogelijk los te kopen maar ik merk dat hier zelfs op de markt bijna alles voorverpakt is, in plastic uiteraard. Ik koop ook geen maaltijdpakketten bv omdat die allemaal in plastic zitten. Uien in een netje geeft iig minder plastic afval dan wanneer mensen als ze los liggen ze weer in een plastic zakje doen. Want hoeveel mensen zie je nu helemaal met eigen zakjes. Daarbij schijnt het ook zo te zijn dat als een supermarkt zowel biologische als gewone produkten verkoopt een van twee verpakt moet zijn om verwarring/verwisseling te voorkomen. Kortom er moet nog heel wat veranderen voordat we alles duurzaam kunnen kopen.

        Geliked door 1 persoon

  5. Ja dat klopt dat biologisch in plastic verpakt moet zitten, omdat de losse items bewerkt zijn met gif. Anders komt er gif op het biologische etenswaren. Dat was dacht ik de reden. En dat is het nou juist: hoeveel mensen zie je met eigen zakjes?? Daar moet nou juist verandering in komen! Toen de plastic tassen werden geband uit de winkels, of dat ze er flink geld voor gingen vragen, zag je ook mensen ineens met eigen tassen naar de winkel komen. Niemand klaagt daar nu over en er worden 70% minder plastic tassen meegegeven, verkocht/ gebruikt. Als je mensen raakt in de portemonnee, zijn veel mensen bereid tot verandering 😉

    Like

  6. Bij ons op de markt zitten de aardappelen in een soort gevlochten kunststof zak die dichtgeknoopt zit. Ik knoop m voorzichtig open en bewaar de zak om hem weer terug te geven. De groenteboer doet de groenten los in een grote tas voor me, behalve champignons en zacht fruit. Die doet hij in een papieren zak.

    Geliked door 1 persoon

  7. Ik probeer er ook erg op te letten – verkoop de groente & fruitnetjes zelfs in mijn webshop, evenals hervulbare deo etc -. Echt wel belangrijk dat we daar met z’n allen meer oog voor gaan krijgen! Super dus dat je dit doet!
    Wat betreft plastic/glas/metaal; je kunt echt beter in glas kopen dan in (harde) plastic. Het recyclen is minder belastend dan alle plastic.
    Succes de komende maand!!
    Marieke

    Geliked door 1 persoon

  8. Hoi hoi, een paar tips. Bouillon kun je in poedervorm kopen bij een biologische winkel en koffie kan in bonen gekocht worden volgens mij zijn die er ook wel in papieren verpakkingen, maar dat weet ik niet zeker. Ik haal zelf losse koffiebonen bij het DE-winkeltje in Joure, maar als je daar niet in de buurt woont word dat denk ik lastig

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie