Originele tips om cadeaus goedkoop & duurzaam in te pakken

Originele manieren om je cadeaus in te pakken

Pasgeleden schreef ik een blog over het zelf maken van cadeaus. Maar nu moeten die cadeaus nog ingepakt worden! Hoe kun je origineel een cadeautje inpakken?? Er zijn tal van mogelijkheden! Inpakken begint bij de basis. Wat voor soort materiaal doe je om je geschenk heen? Denk een beetje ‘outside the box’, papier is niet het enige waar je mee kan inpakken!

De basis:

kraftpapier

Kraftpapier is een bruine papiersoort wat tegenwoordig heel veel gebruikt wordt bij webshops. Het is stevig papier, scheurt niet snel en kan prima gebruikt worden als bijvoorbeeld een boek verzonden moet worden. Ik zie het ook wel eens als opvulsel in dozen. Kraftpapier is daarnaast volledig recyclebaar. Het is gemaakt van allerlei soorten houtpulp, en daarmee ook relatief goedkoop. Tegenwoordig is het papier hip om te gebruiken vanwege zijn industriële look, het heeft een beetje een ruwe uitstraling. Een grote rol van 350 meter kost ongeveer €20,-. Maar je doet er dan ook heel lang mee!

wegenkaarten

Cadeaus op een originele manier inpakken!
Bron

Tegenwoordig veranderen de wegen nog wel eens en zijn de oude wegenkaart-boeken niet meer bruikbaar. Ga naar de lokale kringloop, of kijk bij jou thuis in de kast, koop een ouderwetse wegenkaart-boek en scheur de bladzijden eruit. Zo hou je supertof inpakpapier over!

krantenpapier

cadeaus op een originele manier inpakken
bron

Krantenpapier kun je ook prima als inpakbasis gebruiken. Ik haal wel eens kranten op bij iemand, en gebruik dat als knutselmateriaal of als inpakpapier. Zo kun je kranten weer goed hergebruiken.

kleurplaten

Dit doe ik vooral voor oma’s, opa’s, tantes en ooms, om kleurplaten te gebruiken als inpakpapier. De kinderen doe het zware werk, namelijk inkleuren, en mama pakt het in. Super persoonlijk en lief! Ik koop dan bij de Action kleurboeken, en gebruik dat als inpakpapier.

restjes behang

Restjes behang over? Niet weggooien, maar gebruik het als inpakpapier! Ik heb nog een rol over van het behang van mijn dochters kamer. Dat is erg stevig behang en gebruik ik af en toe als inpakpapier. Mensen vragen vaak waar ik het gekocht heb (rose bloemetjes) of waar het van is. Mijn vriendin zei: “Is dit het behang van de babykamer??” 🙂

handdoeken & theedoeken / oude lappen

Je kan ook theedoeken of handdoeken gebruiken om je spulletjes in te pakken. Je knoopt het dan, zoals het voorbeeld van de foto, zo dicht. Ontzettend leuk voor kinderen! En je komt van je oude textiel af.

Cadeaus op een originele manier inpakken
Bron

De basis is gelegd, maar dan het versieren! Je kunt het zo gek niet bedenken of je kan je cadeau ermee versieren. Gewoon gebruiken wat je nog hebt liggen. Gebruik je fantasie!

Lees ook: 5 x doen met katoenen of ander overgebleven stof!

Versiersels:

washi tape / lint/ Stickers

Ineens was het daar! Washi tape. Washi tape komt uit Japan en is gemaakt van rijstpapier.  Tegenwoordig kun je heel erg leuk veel verschillende washi tapes kopen bij Action voor een habbekrats. Doe het volgende er bijvoorbeeld mee!

Cadeaus op een originele manier inpakken
Bron

gebruik voor kerst:  dennenappels/ kerstballen etc

Ontzettend leuk om te doen! Tot een aantal jaar terug vierden we kerst vrij uitgebreid met pakjes onder de boom. Ik probeerde dan toch altijd de cadeaus op een leuke manier in te pakken. Ik kocht bij de kruidvat kleinere kerstballetjes en maakte dit met touw vast aan het cadeautje. Je kunt ze dan ook steeds weer opnieuw gebruiken. In de boom, maar ook weer voor de cadeautjes. Denk ook aan het gebruik van kersttakken en dennenappels. Kost niets als je een ochtend gaat zoeken in het bos.

stempels / wax zegel

Om een cadeau helemaal persoonlijk te maken, kun je ervoor kiezen om een wax stempel/ zegel aan te schaffen. Er zijn webshops waar je de zegel helemaal kan laten personaliseren, denk aan je initialen bijvoorbeeld, om het cadeau helemaal af te maken. Van oudsher werd de zegel gebruikt om brieven mee te ‘bezegelen’. Op die manier wist de ontvanger dat, als het zegel niet was verbroken, niemand de brief had gelezen.  Voor tegenwoordig natuurlijk een hele leuke manier om cadeaus mee te versieren!

Cadeaus op een originele manier inpakken
Bron

touw en papier om je ingepakte cadeaus te versieren

Om je ingepakte cadeau nog wat extra kracht bij te zetten, zou je ook nog jute touw kunnen gebruiken, helemaal als je kraftpapier als basis gebruikt. Experimenteer met verschillende diktes en ruwheid van het touw.

Veertjes/ knoopjes

Ik kocht bij Zeeman schattige kleine veertjes om Sinterklaascadeaus in te pakken! Op elk cadeautje plakte ik een veertje, als handtekening dat Piet hem ingepakt had 🙂 Zoon vond het geweldig. Je kunt natuurlijk ook voor andere thema’s veertjes gebruiken.

confetti / glitters

cadeaus op een originele manier inpakken
Bron

Maak bijvoorbeeld confetti van bladeren uit het bos, of van oud papier. Maak een dubbele laag plastic inpakpapier om het cadeau heen, zodat ze ertussen zitten. Je kan een rol transparant inpakfolie vinden bij Action. De meeste ontvangers worden niet blij van confetti in de hele huiskamer, evenals glitters. Goed dichtplakken dus!

snoepjes

Gebruik bijvoorbeeld pepernoten om je cadeautje in te pakken! Een dubbele laag plastic transparante folie zorgt ervoor dat de pepernoten niet vies worden. Daarnaast kun je ook losse snoepjes op het cadeautje plakken. Gebruik dan wel snoepjes die een snoeppapiertje om zich heen hebben. Blijft het allemaal iets hygiënischer van.

printable & handmade labels

Cadeaus op een originele manier inpakken bespaarfreak
Bron

Om te noteren wie de ontvanger is, of de afzender, zijn labels wel bijzonder handig! Maak ook weer labels van bijvoorbeeld wegenkaarten. Oud karton werkt ook prima. Knip het op maat. Plak er een mooi papiertje omheen en voila, klaar. Je kan ook labels uitprinten. Vind bijvoorbeeld hier gratis labels voor cadeaus, of hier, voor de kerstdagen.

Genoeg inspiratie om de ontvanger enorm te verrassen!!  Tips zijn altijd welkom in de comments 🙂

 

Advertentie

5 gedachten over “Originele tips om cadeaus goedkoop & duurzaam in te pakken”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: